2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Programajánló: Budai séták Krúdyval

2006. november 30. 17:00

A Krisztinaváros kávéházait, kisvendéglőit, cukrászdáit, egy régi világ mindennapjainak, társas összejöveteleinek színhelyeit ismerhetik meg mindazok, akik szombaton ellátogatnak az Óbudai Társaskörbe, a Budai séták Krúdyval című zenés irodalmi sorozat második estjére - közölték a szervezők az MTI-vel.

Krúdy és Pest

Krúdy Gyula (1878-1933) prózája lírai emlékekre, hangulatokra, látomásokra épül, alakjai költők és ódivatú szerelmesek, korhelyek és újságírók, betyárok és kisasszonyok, akik havas felvidéki tájak vagy ódon budai utcák álomvilágában élnek. Történeteinek ideje sem egy valós múlt, hanem valamely nem azonosítható kor, amikor az élet lassúbban, tempósabban folyt - a régi "szép" idők.

E korszak hangulatát idézi fel az Óbudai Társaskör Budai séták Krúdyval című négy estből álló sorozata. A zenés irodalmi esteken Saly Noémi irodalomtörténész segítségével a közönség megismerheti az óbudai kávéházak, a krisztinavárosi kisvendéglők, a tabáni kocsmák, a vári cukrászdák egykori életét.

Az adott városrészről szóló írások felolvasását korabeli muzsika kíséri. A régi világ megidézését minden alkalommal a Társaskör "Zöld szobájában" látható kiállítás is segíti. Az október első "művészeti szalon" az óbudai kávéházakba kalauzolta el az érdeklődőket.

A szombati programban a Krisztinaváros kisvendéglőit mutatják be Kiss Mari és Dunai Tamás közreműködésével. A korabeli muzsikából Berki Sándor Dezső vezetésével a Kék-Duna Koncert-Szalozenekar ad ízelítőt. Az előadáshoz Krisztinavárosi kisvendéglők címmel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kamarakiállítása kapcsolódik.

A program szerint február 17-én a tabáni kocsmák hangulata elevenedik meg. A sorozat utolsó rendezvényét jövő április 13-án tartják, amikor az érdeklődők "Krúdy karján" a vári cukrászdákat és mézeskalácsosokat ismerhetik meg.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár