2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kutatható lett a világhírű zenetudós hagyatéka

2006. november 29. 09:30

Fábián Imre zenetudós és zenetörténész lemez-, kotta- és könyvhagyatéka kutathatóvá vált az Országos Széchényi Könyvtárban.

Fábián Imre 1930. június 15-én született Mátészalkán. Zenetudományi tanulmányait a budapesti Zeneakadémián folytatta 1954 és 1959 között, de már 1954-től a Magyar Rádió munkatársaként is tevékenykedett. 1962-ben a Kis zenei könyvtár sorozatában megjelent, Richard Straussról szóló kismonográfiájával - amely egyben a szakdolgozata is volt - fejezte be tanulmányait, s ezt követően rádió- és tévéműsorokat készített, továbbá zenekritikákat, beszámolókat írt a Muzsika, a Népszabadság és a Film, Színház, Muzsika számára. Ez utóbbi hetilapnak 1954 és 1970 között főállású zenekritikusa volt.

A hatvanas években megjelent publikációi már kijelölik két központi jelentőségű érdeklődési területét, a 20. század zenetörténetét és az operatörténetet. A Magyarországon is híressé vált zenetudós az 1960-as években külföldre emigrált, Bécsben, Zürichben és Hamburgban élt, 2002-ben hunyt el. Ismerje meg a zenetudós gyűjteményének különleges darabjait! 

A klasszikus és kortárs európai zeneszerzők teljes életművét, operafelvételeket, életrajzi könyveket és kritikákat tartalmazó hagyaték elhelyezése érdekében a könyvtár zeneműtárában új raktárszintet hoztak létre - érzékeltette az anyag mennyiségét és gazdagságát Szerző Katalin. Ismertetése szerint a hagyaték páratlan érték a Széchényi Könyvtár számára, mert az OSZK alapvetően csak az igen alacsony mértékű gyarapítási keretből vásárolhatna új lemezeket, és csak olyanokat, amelyeken magyar előadó is közreműködik.

A mintegy 1400 darabos lemezgyűjtemény, a 150 kispartitúra és a zenekritikai, zenetörténeti kötetek nagyrészt Németországban láttak napvilágot az 1960-as és 1990-es évek között. A könyvek zenei rendezők, zenészek életrajzát mutatják be, zenei ikonográfiák vannak közöttük és operaházak leírását tartalmazzák.

A hagyatékot Fábián Imre özvegye, Fábián Márta gondozta, a 84 dobozba rendezett lemezt és könyvet tavaly januárban szállították Magyarországra.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár