2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amerikai-magyar expedíció kutatta az Alföld kora rézkori településeit

2006. október 31. 11:00

Az erődítéseket, temetkezési szokásokat új megvilágításba helyező feltárási eredményekről Gyucha Attila régész tájékoztatta a Múlt-kort.

Egyedülálló temetkezések

A Békés megyei Vésztő és Körösladány közös, Bikeri nevű határrészében 2000 óta folynak ásatások a Körös Regionális Régészeti Program keretében. Az idei évben az első, 8 éves ciklusát lezáró, hosszú távú magyar-amerikai tudományos projekt célja a késő neolitikum és kora rézkor átmeneti időszakában (i.e. 4500 körül) lezajlott, a régészeti emlékanyagban tükröződő, mélyreható társadalmi-gazdasági változássorozat megértése, illetve - első alkalommal a hazai régészettudomány történetében - az alföldi kora rézkori települések komplex igényű, jelentős felületekre kiterjedő kutatása.

Nézze meg a feltárás képeit galériánkban! 

A William A. Parkinson (Florida State University, Tallahassee, USA) és Gyucha Attila (Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba) által irányított projekt munkája során az elmúlt években két kora rézkori település feltárására került sor. Az előzetesen elvégzett magnetométeres felmérések mind a vésztői, mind a körösladányi lelőhelyen az alföldi kora rézkori települések esetében ezidáig merőben szokatlan hármas körárokrendszereket, azaz erődítések nyomait mutatták ki. A lelőhelyeken folytatott feltárások igazolták, hogy mindkét falu esetében a külső illetve középső egy-egy széles és mély árok volt, míg a belső árokba sűrűn egymás mellé helyezett cölöpökből álló, ún. paliszádot emeltek. Az erődítéseken belüli mintegy 50 illetve 70 méter átmérőjű területen belül házak és egyéb településjelenségek nagy számban kerültek elő.

A vésztői lelőhelyen feltárt épületek a korszak telepein eddigiekben csekély számban feltárt házakhoz képest igen nagy méretűek voltak (12-15 x 6-7 méter), és alapárokkal látták el őket. Az egyik ilyen leégett ház romjai közül nagy számban kerültek felszínre agancsból készült, más, korszakbeli lelőhelyekről ismeretlen típusú nyílhegyek. A körösladányi lelőhelyről külön figyelmet érdemel az a több, mint 3 méter mélységű idén kibontott kút, amelyből rendkívül nagy mennyiségű kagyló- és halmaradvány került elő, bizonyítva ezek kiemelkedő fontosságát a település lakóinak étrendjében.

Bár a kora rézkortól kezdődően jöttek létre az első formális, a településektől elkülönült temetők, a telepobjektumok mellett mindkét lelőhelyen temetkezések is előkerültek. A körösladányi településen belül elhantolt 3 csecsemő- illetve kisgyermek közül kettőt a kora rézkori Alföldön teljesen szokatlan módon egy-egy nagyobb edénnyel takarták le.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Csõtalpas tál, Vésztõ-BikeriKarcolt díszû tál, Vésztõ-BikeriCsuprok, Vésztõ-Bikeri­Rézgyûrû, Vésztõ-Bikeri­Légifotó az ásatás helyszínérõlKörösladány és Vésztõ-Bikeri magnetométeres felmérésének eredményeLégifotó, Vésztõ-BikeriErõdítés részlete, Vésztõ-BikeriKora rézkori alapárkos hosszúház, Vésztõ-BikeriÁtégett házomladék, Vésztõ-BikeriBébitemetkezés edényben, Körösladány-Bikeri­Zsugorított csontváz edénymellékletekkel és kagylókkal, Vésztõ-BikeriBébicsontvázakat rejtõ edények, Körösladány-Bikeri­

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár