2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Befejeződik az elmúlt évtizedek legnagyobb zalai ásatása

2006. augusztus 21. 10:15

Az M7 autópálya és az M70 zalai nyomvonalán őszre várhatóan befejeződik az elmúlt évtizedek legnagyobb zalai régészeti feltárássorozata, és a terepet az utolsó építési szakaszon is átadhatják az autópálya építőknek - tájékoztatta az MTI-t Frankovics Tibor, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának osztályvezetője.

Minden patakpart régészeti lelőhely

Jelenleg Nagykanizsa keleti csomópontja és a Zalakomár közötti szakaszon az utolsó helyszíneken végeznek régészeti feltárásokat, és a megyehatárnál is befejezéshez közelednek a régészeti munkák. A ma is épülő zalai autópályán 1999 nyarán kezdődtek el a feltárások, 56 helyszínen végeztek régészeti ásatásokat. Az összesen 500 ezer négyzetméteres feltárt területen az újkőkor legkorábbi szakaszától a késő középkorig szinte minden korszak képviseltette magát.

`Már a geofizikai felméréseknél és a próbafeltárásoknál sejteni lehetett, hogy az újkőkori lelőhelyek sokkal jelentősebbek és nagyobbak, mint a többi korszak lelőhelyei, és olyan leletanyagok jöttek elő, akkora számban, mint még megyénkben eddig soha` - fogalmazott Frankovics Tibor.

Korábban is ismert volt, hogy elődeink már 7000 évvel ezelőtt körárkokkal, sáncrendszerrel védték településeiket, de ilyen nagy felületen ilyesmi eddig még nem volt látható, legfeljebb az árok-rendszer egy-egy kis szelete kerülhetett feltárásra. Sormás környékén több árokrendszerrel körülvett újkőkori település nyomait is megtalálták. A települések házai cölöpszerkezetes, paticsfalú építmények voltak. Letenye határában Árpád-kori kovács települést tártak fel a régészek. A környéken ma is megtalálhatók a "Csitár" földrajzi nevek, amelyek megőrizték a kovácsmesterség középkori megnevezését - mesélte el Frankovics Tibor.

Az autópálya építéseknél talált nagy mennyiségű lelet számára külön raktárbázist alakítottak ki Gellénházán, a leletek meghatározása és leltározása folyamatosan történik. Tudományos feldolgozása azonban évekig is eltarthat. "A Nyugat-Dunántúl patakokkal szabdalt felszínén szinte minden patakpart régészeti lelőhely, amely őrzi az elmúlt évezredek kultúráinak, népeinek nyomait" - mondta végezetül Frankovics Tibor.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár