2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A walesi herceg erdélyi parasztportát vásárol

2006. szeptember 19. 11:00

1800-as évek elején épült, romos parasztházat vesz a Segesvár melletti, négyszáz lakosú Viscri (Szászfehéregyháza) településen a walesi herceg.

A walesi herceg, aki a még jórészt érintetlen ősi erdélyi - főleg szász - faluörökség fennmaradását segítő brit Mihai Eminescu Trust királyi főpatrónusa, a The Sunday Times híradása szerint a Segesvár melletti, négyszáz lakosú Viscri (Szászfehéregyháza) településen akar megvenni egy romos parasztportát.

A ház még az 1800-as évek elején épült. A falu egésze olyan, mintha valamilyen "időkapszulában" élne; a helyiek zöme ma is lovaskocsin közlekedik - állapítja meg nem leplezett csodálkozással a vezető brit vasárnapi lap. A beszámoló szerint Károly "szinte középkori elszigeteltségben" élhet majd, ha felkeresi majdani földszintes erdélyi házát, amelyhez fakapukkal határolt, kövezett udvar, valamint csirke-, sertés- és kecskeólak tartoznak.

A Clarence House, Károly herceg londoni hivatala és rezidenciája megerősítette, hogy a trónörökös - II. Erzsébet királynő legidősebb fia - "erdélyi házvásárláson gondolkodik". A tranzakció célja a közlemény szerint a térségbeli fenntartható turizmus elősegítése.

Jessica Douglas-Home, a Mihai Eminescu Trust elnöke azt mondta: a helyszín "a világ legidillibb környéke". Hozzátette: a szervezet általában igyekszik a házakat eredeti állapotukban helyreállítani, de "Károly herceggel engedményt teszünk ... kialakíthat egy fürdőszobát és egy belső illemhelyet".

A Mihai Eminescu Trust az erdélyi falvak és közösségek megőrzésére és felélesztésére alakult brit jótékonysági szervezet, amelyet a Ceausescu-érában tervezett erdélyi falurombolás megakadályozására hoztak létre.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Kertész Róbert, London)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár