2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felfedezték Málta elfeledett katakombáit

2006. augusztus 22. 12:30

A máltai Kulturális Örökségvédelmi Főfelügyelőség munkatársai majdnem 50 év után találták meg újra a sziget legérdekesebb és örökre elveszettnek hitt római katakombáját.

A sírra a helyi útfejlesztések és a Főfelügyelet javaslatára elvégzett vizsgálatok közben találtak rá a régészek. A Kulturális Örökségvédelmi Főfelügyelet munkatársai a helyszín bejárása után megerősítették, hogy tényleg a század elején megtalált és lerajzolt sír került elő. A katakomba a hosszú elhanyagoltság ellenére is jó állapotban van, és a sír legfontosabb dekorációi is szinte teljesen érintetlenek.

A Gudjához közeli Hal Resqunnál eredetileg 1912-ben Sir Temistocles Zammit tárta fel a híres római katakombát. A Luga Repülőtér 50 évvel ezelőtti kivitelezésekor azonban egy útépítés során a bejáratot betemették, és a készülő út aszfaltját a katakomba fölé terítették le. A sír pontos helye is feledésbe merült, és csak annyira emlékeztek, hogy az a gudjai Bir Miftuh kápolnához közel található. A múltban a sír felkutatására tett kísérletek mind kudarcot vallottak, és a szakértők egyre inkább attól féltek, hogy az értékes katakomba valójában megsemmisült, vagy örökre elveszett.

Az újra feltárt sír régészeti jelentősége díszítésében rejlik, hiszen a sírban talált dekoráló elemek római motívumokat idéznek, akárcsak a sír kőfaragványai. A katakomba falába ezenkívül két, igen különlegesnek számító, emberi és állati figurákat ábrázoló síkdomborművet faragtak, amelyek különleges betekintést nyújtanak a szigeten élő rómaiak halállal és túlvilági élettel kapcsolatos hitvilágába. Hal Resqun a máltai római régészet kiemelten fontos helye, és a mostani felfedezést minden bizonnyal a helyi kulturális örökségvédelmi törvény szerinti modern konzerválás követi.

A máltai útépítések során rendszeresen kerülnek elő leletek: két éve egy hasonló projekt során a Ta' Bistra nevű területen római katakombákat találtak az előkészítő munkákat végző régészek. A temetőként szolgáló katakomba-hálózat nagyjából 92 méter hosszú és 2000 éves lehetett. Tavaly a britek által épített erődrendszer borzolta a kedélyeket, és akinek ez nem lenne elég, az folyamatosan figyelemmel kísérheti a küklopszok templomaival kapcsolatos elméletek alakulását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár