2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A verduni csata

2008. január 9. 14:00

1916-ban megindult a német támadás a franciaországi Verdun erődje ellen. A terv azonban nem vált be: az erőd gyors elfoglalása helyett tíz hónapos állóháború alakult ki.

Február 21-én megkezdődött a verduni csata. A német vezetés célja az volt, hogy egy hadianyagcsatában az ellenséget "kivéreztessék". Pár nappal később Bethmann Hollweg német birodalmi kancellár akarata ellenére a német admiralitás újra kiadta a parancsot a korlátlan tengeralattjáró-háborúra.

A törökök áprilisban Colmar von der Goltz parancsnoksága alatt feltartóztatták a briteket Mezopotámiában. Nem sokkal később a titkos Sykes-Picot egyezményben a Közel-Keletet egy brit (Mezopotámia, Palesztina, Jordánia) és egy francia (Szíria) érdekövezetre osztották fel. A helyzetet Thomas Edward "Arábiai" Lawrence, az angol titkosszolgálat közel-keleti rezidense bonyolította, aki megszervezte az arabok sikeres felkelését a Török Birodalom ellen.

Áprilisban kitört a húsvéti felkelés Dublinban. Az Irish Volunteers nevű ír földalatti hadsereg húsvét vasárnap elfoglalta az ír főváros, Dublin fontosabb tereit és épületeit azzal a céllal, hogy egy Nagy-Britanniától független ír köztársaságot kiáltson ki.

Megvívták a legnagyobb tengeri ütközetet: a skagerraki csata a német és a brit flotta között döntetlenül végződött, miután a német flottavezetés a csatát félbeszakította. Oroszországban júniusban Alekszej Alekszejevics Bruszilov orosz tábornok nagyarányú támadást indított az orosz délnyugati fronton (Bruszilov-offenzíva) a nyugati szövetségesek tehermentesítésére, és messze betört a német-osztrák keleti arcvonal mögé. Július elején a szövetségesek egyhetes tüzérségi bombázása után Nagy-Britannia és Franciaország megkezdték a somme-i csatát, az első világháború egyik legnagyobb ütközetét. Augusztusban Olaszország is hadba lépett, majd Románia is bekapcsolódott a küzdelembe. Decemberben a német hadsereg elfoglalta Bukarestet.

Megölték Raszputyint. Az orosz szerzetest és csodadoktort, a cárnő bizalmasaként a politika egyik irányítóját Petrográdban titokzatos körülmények között ölték meg.

Woodrow Wilson elnököt csekély többséggel másodszor választották meg a legmagasabb állami tisztségre. Az elnök békejegyzéket intézett a hadviselő felekhez, azzal a határozott felszólítással, hogy nevezzék meg a mindenkori hadicélokat

Magyarországon megnyílt az első hadiárvaotthon, bevezették a kenyérjegyet. Rendelet csökkentette a lapok terjedelmét és tiltotta meg a tyúktojásnak húsvéti kifestését. Trencsénben leleplezték az első világháborús emlékművet. Meghalt Ferenc József.

1916-ban született Halmos Pál matematikus, Hans Eysenck pszichológus, Harold Wilson politikus, Gregory Peck színész, Yehudi Menuhin zenész, Francis Crick biológus, Robert McNamara politikus, Sir Edward Heath politikus, Walter Cronkite újságíró, Kirk Douglas színész, Simándy József operaénekes, Simonyi Károly fizikus. Az év híres halottja volt Henry James, Sholom Aleichem, Henryk Sienkiewicz, Jack London írók, Konkoly-Thege Miklós csillagász, Veres Ferenc fényképész, Eötvös Károly politikus, Görgey Artúr honvéd tábornok, Stobbe Ferenc a magyarországi labdarúgás atyja, Charles Taze Russell a jehovista egyház alapítója, Thallóczy Lajos történész.

Szeretne többet tudni?

Böngésszen az 1916-os év további eseményei között!
A 100 év - 100 kép filmsorozat többi epizódja megtekinthető az alábbi weboldalon: http://www.tv-history.tv

Kölcsönözze ki a sorozat többi részét és nézze meg közel DVD minőségben a T-Online Tékában!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár