2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Budapesten tanácskoztak a mindennapi holokausztról

2006. május 26. 11:30

Mindennapi Holokauszt címmel mutatkozott be az a magyar projekt, amelyet a három napos nemzetközi Task Force konferencia résztvevőinek mutattak be Budapesten - tájékoztatta az MTI-t Papp Ágnes szociológus, a projekt vezetője.

A Mindennapi Holokauszt projekt - tudományos címén `A vészkorszak nyomai az épített környezetben és az emberi emlékezetben` - a holokauszt budapesti helyszíneinek épület-és lakótörténetét vizsgálja szociológiai, szociálpszichológiai, építészeti és történettudományi módszerekkel. A program ezen kívül nemzetközi összehasonlító vizsgálatot, sajátos oktatási programot, különböző rendezvényeket, interaktív honlapot, a helyszínek történetét képekkel bemutató történelmi képeskönyvet és dokumentumfilmet foglal magában. A konferencia ideje alatt látható kiállítás a program céljai és támogatói mellett szemelvényeket mutat be a kutatás során eddig már megismert helyszínekből. A konferencia résztvevői tájékoztatókat is kaptak, valamint meghallgathatták Papp Ágnes előadását is.

"A program három évvel ezelőtt indult, és a finanszírozás figyelembe vételével folyik. Ahhoz, hogy megvalósítsuk, megfelelő anyagi támogatásra van szükség" - mondta Papp Ágnes. Célja, hogy a program végére a budapesti holokauszt helyszíneit a helyi közösségekkel együtt, velük egyeztetett módon emlékezzenek a hatvan évvel ezelőtt történtekre.

"Magyarországon temetetlen a múlt, a közösség nem nézett szembe a holokauszt korában elkövetett bűnökkel, és a tisztázás hiánya újratermelheti és mindennapjaink részévé teheti az egykori borzalmakat. A rendszerváltás sem törte meg a hallgatás öt évtizedét. A Mindennapi Holokauszt projekt ezt a szembenézést szeretné elősegíteni azzal, hogy felkutatja és bemutatja a budapesti terror helyszíneit és történetüket 1944-től napjainkig. Azt a több ezer épületet, amelyekben a holokauszt megtörtént, és amelyek legtöbbjén egyetlen apró jel sem emlékeztet a múltra, sőt többnyire maguk az ott lakók sem tudnak róla" - olvasható a projekt kiállítási tablóján.

A Task Force egy olyan szervezet, amely nyolc évvel ezelőtt jött létre azzal a céllal, hogy összefogja és elősegítse a holokausztra való emlékezést nemzeti és nemzetközi szinten, a téma kutatását és oktatását. A 24 országot tömörítő szervezetnek minden évben más tagország az elnöke, idén Magyarország a soros. A Task Force május 21-25. között tanácskozik Budapesten. A szervezetbe tömörült államok mindegyike tagdíjat fizet, ebből az alapból pályázati úton lehet pénzt kapni a holokauszt oktatását segítő programokra.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár