2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tabutól a divatig: tetoválás-történeti kiállítás Bécsben

2006. április 11. 12:00

A tetoválás történetéről látható kiállítás Bécsben, a Természettudományi Múzeumban. Az augusztus 6-ig nyitva tartó tárlat ennek az ősi szokásnak a történetét, hagyományait mutatja be.

Egykor cirkuszművészek alkalmazták ezeket a bőrükre vitt mintákat, figurákat. A hatvanas években azonban a tetoválás az egyéni szabadság és az önmegvalósítás kifejező eszközévé vált. Mint oly sok más lázadási megnyilvánulás, ez is széles körben elterjedt a társadalomban. A kiállítás évezredek távlatába vezeti vissza a látogatót - egészen Ötzi koráig. Az ő tetoválásai történetekről mesélnek, és bepillantást engednek a bőrmintázás céljába, jelentőségébe.

Ezt a testfelületi művészetet tabuk és tabuszegések egyaránt jellemzik. Divatidőszakok és évtizedekig tartó tiltások korai váltogatták egymást. A tetoválást a keresztény középkorban tiltották, majd újjászületett, és a XIX. században virágkorát élte. A látogató nemcsak a történeti fejleményekről, hanem a tetoválás szó titokzatos eredetéről is ismereteket szerez. Kulturális és történelmi összefüggésben a tetoválás mindig is a társadalmi vagy vallási hovatartozást mutatta, az élet egy-egy újabb szakaszának a kezdetét vagy viselőjének társadalmi helyzetét jelezte. A tűvel a bőrre juttatott jelképek révén jelzik a tetováltak azt is, hogy milyen kultúrkörhöz tartoznak.

Egyes korokban elterjedt volt, hogy ez a "dekoráció" erőszakkal, az illető akarata ellenére került az illető bőrére. Az ókorban például a rómaiak fogságukba került ellenséges harcosokat, rabszolgákat jelöltek meg így, a XX. században pedig a náci Harmadik Birodalom kényszerített embereket arra, hogy az "azonosíthatóság" végett ilyen megalázó megkülönböztető jelzéseket, számokat viseljenek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár