2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Eltitkolták a második világháború legnagyobb győzelmét

2006. március 21. 12:00

Az 1941-es moszkvai csata megdöntötte a német legyőzhetetlenség mítoszát, ám a frenetikus szovjet sikert mégis évtizedekre kiírták az orosz történelemkönyvekből.

A német legyőzhetetlenség mítosza 1941 végén Moszkvában dőlt romba, amikor Sztálin megállította Hitlert. Az elhúzódó ütközetben mindkét oldalon több mint 7 millió ember vett részt, a szovjetek közel egymilliós embervesztesége pedig meghaladta a britek teljes első világháborús emberáldozatát is. Ez volt az ára a Wehrmachtra mért első, valódi csapásnak. A hatalmas jelentőségű diadal mégis szégyent, és kollektív emlékezetkiesést idézett elő a szovjet nemzeti tudatban. Vajon miért?

Sir Roderic Braithwaite, korábbi moszkvai nagykövet szerint a titkolózás oka az önbecsapás volt. A Barbarossa-hadművelet megindulása felkészületlenül találta a Vörös Hadsereget, s a két ország között érvényben lévő megnemtámadási szerződés miatt Sztálin egyébként sem számított a német agresszióra. Bár papíron az oroszok minden harci alakulat terén túlerőt mutattak, a szovjet katonai vezetésben zűrzavar keletkezett. A tisztek nem hittek a civil lakosság támadó erejében, pedig a hullámzó embertömeg szinte kifogyhatatlan katonai muníciót jelentett, és a németek számára elviselhetetlen orosz tél mellett éppen ez okozta a szovjet győzelmet. De a sztálini felső vezetés kezdeti szakmai felkészületlensége és pánikhangulata örök szégyenfoltja maradt a világháború utáni orosz öntudatnak.

Braithwaite hamarosan megjelenő könyve, a Moscow 1941: A City and its People at War (Moszkva, 1941: egy város és lakossága a háborúban) a csatában résztvevőkkel készített mélyinterjúkon keresztül rekonstruálja az eseményeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár