2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Három darabra tört szét a Titanic

2005. december 8. 11:00

Nem két, hanem három darabra tört a Titanic az 1912. április 15-re virradó végzetes éjszakán. Ennek következtében sokkal gyorsabban elsüllyedt a jéghegynek ütközött óriási luxushajó, mint azt korábban hitték - állítják amerikai kutatók.

Titanic-múzeum épül Belfastban
Veszélyben a Titanic roncsa
Új kiállítás nyílt a Titanic utasainak és tengerészeinek személyes tárgyaiból
A világ legdrágább menülapja
Helyszíni közvetítés a Titanicról
A legnagyobb Titanic-árverés
Háromdimenziós dokumentumfilm a Titanicról
A Massachusetts állambeli Falmouth Woods Hole oceanográfiai intézetében tartott sajtótájékoztatón Parks Stevenson, a történelem talán leghíresebb tengeri hajókatasztrófájának kutatója azt mondta, hogy a History Channel által szponzorált búvárexpedició az idén augusztusban megtalálta a Titanic hajótestének két darabját, mintegy fél kilométerre a húsz éve felfedezett roncstól. Mindkét darab körülbelül 12x30 méter széles. Ezek alkották a hajótörzs középső részét, amelyet a korábbi felfedezők nem találtak az Atlanti-óceán fenekén.

Roger Long hajómérnök elemzése szerint ez azt bizonyítja, hogy a hajóóriás három darabra tört. Amikor a középső rész leszakadt, addigra már csak a hajó fara úszott a vízen, és minden menekülő ott zsúfolódott össze. Emiatt ez a rész alig öt perccel később alámerült a jeges habokba. Stevenson elismerte, hogy a Titanic elsüllyedésének körülményeit, amelynek során több mint 1500-an vesztették életüket, igazából soha nem vizsgálták meg alaposan.

Egy másik Titanic-történész, David Brown, a korábbi elmélet alapján úgy számolt, hogy az áldozatok haláltusája legalább 20 percig tartott, amíg a roncs teljesen elsüllyedt. Ezek szerint azonban a sors "kegyesebb" volt hozzájuk. A hajó kettétörése volt James Cameron 11 Oscar-díjjal kitüntetett szuperfilmjének legmegrázóbb, egyben leglátványosabb jelenete is.

Az új felfedezés nem mindenkit töltött el örömmel. Robert Ballard, aki 1985-ben megtalálta a roncsot Új-Foundlandtől mintegy 600 kilométerre, 4500 méter mélységben, úgy vélekedett, hogy az új roncsok megtalálása nem változtat a lényegen. "Találtak egy töredéket, nagy dolog. Nem vagyok meglepődve. Ha az ember lemerül, látja, hogy körös-körül hevernek a maradványok. A hajó nekiment egy jéghegynek és elsüllyedt. Essünk már túl rajta" - nyilatkozta Ballard alig titkolt irigységgel.

Az expedíció munkájáról dokumentumfilm készült, amelyet a History Channel jövő év február 26-án mutat be.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár