2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatvan évvel ezelőtt kezdődött a nürnbergi per

2005. november 21. 10:13

A győztesek ítélkeztek

Az Egyesült Államok 1946 és 1949 között saját illetékességi körében még további 12 pert (orvosper, jogászper, Krupp-per, Flick-per, az IG Farben pere stb.) rendezett Nürnbergben 199 vádlott ellen, akik közül harminchatot ítéltek halálra. A főperben hozott ítéletet az ENSZ 1946. évi decemberi közgyűlése nemzetközi jogi érvényűnek nyilvánította, 1950-ben pedig megfogalmazta a hét `nürnbergi elvet`, köztük a személyes felelősség elvét, azaz a bűnösök nem élvezhetnek immunitást, nem mutogathatnak az államra.

60 éve fejeződött be a második világháború
Hatvan éve, 1945. szeptember 2-án írták alá a japán kapitulációt a tokiói kikötőben horgonyzó Missouri amerikai hadihajó fedélzetén. Ezzel a csendes-óceáni hadszíntéren is véget ért az Európában négy hónappal korábban befejeződött, szinte napra pontosan hat évvel korábban, 1939. szeptember 1-jén kezdődött második világháború.

60 éve kezdődött a Pétain-per
1945. július 23-án kezdődött Párizsban Philippe Pétain marsallnak, a II. világháborúban Franciaország németek által meg nem szállt részén létrejött vichy-i rendszer vezetőjének pere, amely szenvedélyesen vitatott és végre nem hajtott halálos ítélettel végződött.

60 éve kezdődött a potsdami konferencia
Hatvan éve, 1945. július 17-én nyílt meg az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a Szovjetunió állam- illetve kormányfőinek berlini-potsdami tanácskozása, amely a teheráni és a jaltai csúcskonferencia nyomdokain haladva kimunkálta a második világháború utáni európai és nemzetközi politikai és jogrendet.

60 éve ért véget az okinavai csata
Hatvan éve, 1945. június 23-án ért véget a második világháború utolsó - és egyik legvéresebb - csatája, az Okinaváért vívott ütközet. A japán miniszterelnök idén az amerikai hadsereg delegációjával együtt vett részt a közös megemlékezésen.

Győztesek és vesztesek: hatvan éve ért véget a második világháború
Hatvan évvel ezelőtt befejeződött a második világháború Európában. A német véderő parancsnokság képviselői Berlinben, május 8-án 23 óra 1 perckor aláírták a kapitulációt. Magyarországon ekkor nem történt semmi, már pár héttel korábban megszűntek a harcok.
A nürnbergi per jelentősége volt, hogy a történelemben először vontak felelősségre köztörvényes bűnözőként olyan államférfiakat, akik bűnösök voltak agresszív háború előkészítésében, kirobbantásában, akik megszegték a nemzetközi jog normáit és azokat a nemzetközi egyezményeket, amelyeket annak idején Németország is aláírt. A nürnbergi perben történészek, jogászok később számos kifogásolható elemet találtak. A nagyságrendre jellemző, hogy 236 tanút hallgattak meg, a jegyzőkönyv 15 ezer oldalas és 22 kötetet tesz ki. A perről 350 újságíró és író tudósított, köztük olyan hírességek, mint Erich Kästner.

Kardos Gábor nemzetközi jogász, a per egyik tanulmányozója egyik elemzésében rámutatott, hogy Nürnbergben "a győztesek szándéka a vesztesek háborús bűnöseinek felelősségre vonása volt": semleges országok polgárait nem vonták be az eljáró nemzetközi törvényszék munkájába, néhány szövetséges katonai vezetőt pedig legalább jelképesen saját országa hadbíróságának kellett volna perbe vonnia. Az angolszász légierő nyilvánvalóan súlyosan megsértette "a háború szokásait és törvényeit" a Hamburg és Drezda elleni légitámadásokkal, a Katyn környékén elkövetett tömeggyilkosságot pedig szovjet részről csak a Gorbacsov-korszakban ismerték el.

A tölgyfa borítású 600-as terem a nürnbergi igazságügyi palotában még mindig megvan, de csak kevés kiírás utal történelmi helyszínre. Hét közben ma is tárgyalások folynak a teremben, hétvégén látogatható.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár