2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Politikamentesen a magyar Waffen SS-ről

2005. november 17. 10:45

A Magyarországon harcolt, illetve a hazánkban toborzott Waffen-SS-ről rendez kerekasztal-beszélgetést a Hadtörténelmi Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Délutánok sorozata.

Tények, tabuk és legendák

http://www.bibl.u-szeged.hu/
Kovács Zoltán András - Számvéber Norbert: A Waffen-SS Magyarországon. 2001
A Waffen SS, Hitler fekete gárdája az SS (Schutzstaffel) harctéri alakulatainak elnevezése, amely az önkéntesekből álló SS Karhatalmi Csoportból nőtt ki. Az általános SS (Algemeine SS) tagjai kezdetben még önkéntes alapon az SS Karhatalomban töltötték katonai szolgálati idejüket. 1939-ben a 56 ezer fős alakulatot gépesített hadosztállyá szervezték, egy év múlva már sorozottakat is felvettek soraiba, és megkapta a Waffen SS nevet.

A háború idején a Waffen SS létszáma folyamatosan nőtt, a háború végére már 38 hadosztályt, mintegy 950 000 tagot foglalt magába. Harcászati szempontból a Wehrmacht irányítása alá tartozott, ellátását és az utasításokat azonban az SS-től kapta. Egyes becslések szerint a háború végéig 2:1 volt az önkéntesek és a behívottak aránya a Waffen-SS-ben. Két hadosztályában elsősorban kelet-európai német kisebbségek harcoltak, de fölállítottak lett, litván, holland és vallon SS-alakulatokat is.

A Waffen SS számtalan háborús bűncselekményben vette ki a részét, amelyek közül leginkább a hadifoglyok kivégzése és a megszállt területek polgári lakosságával való kegyetlenkedés emelkedett ki. A Das Reich SS páncélgránátos hadosztály egy alakulata hajtotta végre például a franciaországi Oradour sur Glane-ban a polgári lakosság lemészárlását.

A magyar katonapolitikát 1941 ősze és 1944 tavasza között mindvégig óvatos útkeresés jellemezte. A honvédséget igyekeztek "megőrizni" a háború végére, az ország területi épségének és belső rendjének megóvása érdekében. A Waffen SS kötelékében szolgáló magyar alakulatokról - SS-Kampfgruppe Deák; Ungarische SS Ski-Bataillon; SS-Brigade Ney; 25. Waffen-Grenadier-Division der SS "HUNYADI"(ungarische Nr 1.); 26. Waffen-Grenadier-Division der SS "HUNGARIA"(ungarische Nr. 2.) - Kosaras Péter Ákos írt könyvet.

A Hadtörténelmi Délutánok sorozat "különkiadásaként" 2005. november 19-én, szombaton 13 óra 30 perctől a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (1014, Budapest, Kapisztrán tér 2-4) II. emeleti "Tóth Ágoston" termében kerekasztal-beszélgetés kerül megrendezésre "Tények, tabuk és legendák: a Waffen-SS és Magyarország kapcsolata a II. világháborúban" címmel. A belépés mindenki számára ingyenes, de mindenkire nézve kötelező a HD szigorú politikamentessége! A vitaindító előadást dr. Számvéber Norbert hadtörténész tartja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár