2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Első világháborús frontszínházakról nyílik kiállítás

2005. október 18. 11:30

Az első világháborús front- és hadifogolyszínházak történetét bemutató tárlat nyílik október 28-án Budapesten, a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

A Színészkatonák, fogolyprimadonnák című időszaki kiállítás témája a színháztörténet egy kevéssé ismert, de annál izgalmasabb fejezete: a tárlat az első világháború idején szervezett hivatásos és amatőr frontszínházakat és a szibériai magyar fogolyszínházakat mutatja be.

Az Első Magyar Frontszínház több mint egy éves működését (1917 áprilisa - 1918 nyara) számos fotó, grafika, plakát, levél dokumentálja. A társulat bejárta az orosz, a szerb, az olasz és a román frontot; a "vándorlás" során készített fotóanyag színházi és hadtörténeti szempontból egyaránt érdekes.

A kiállítás rendezői megemlékeznek a harcok szünetében rögtönzött, katonák által rendezett színielőadásokról is. A szibériai magyar hadifoglyok által létrehozott, 1915-1922 között működő fogolyszínházak világa fotókon, grafikákon, leveleken, újságokon, plakátokon keresztül elevenedik meg. A dokumentumok sorában olyan páratlan ritkaságok is találhatók, mint a nikolszki hadifoglyok kabaréjának nagyméretű, festett plakátjai, vagy az egy példányban, kézírással készült Napkelet című szibériai magyar újság lapszámai, amelyek Trojckoszavszkban és Verhnyeugyinszkban jelentek meg.

A fogolyszínházak működését, színészeit és "színésznőit" bemutató dokumentumok jól tükrözik a magyar hadifoglyok küzdőképességének, találékonyságának, életszeretetének legyőzhetetlenségét - olvasható a tárlatajánlóban. Azokról a színészekről sem feledkezik meg a kiállítás, akik katonaként szolgálták a hazát, vagy a hátországban maradva jótékonysági akciókban való aktív részvétellel vették ki részüket a "nagy háborúból".

A jövő év februárjának végéig látogatható kiállítást Gerő András egyetemi tanár, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója nyitja meg.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár