2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Salamon

2005. október 7. 22:13

Gazdaság és kereskedelem

Más birodalomépítőhöz hasonlóan Salamon is katonai erővel tartotta fenn uralmát. A gyalogságon kívül harci szekeres és lovas alakulatai is voltak. Sikeres katonai hadjáratot vezetett Szíriába (2Krón 8.), ahol felépíttette Tadmort (ismertebb, görög nevén: Palmürát) - ez azonban a valóságban akkor már ezeréves település volt. Salamon így már ellenőrizni tudta a Földközi-tengertől Mezopotámiába vezető kereskedelmi utat. Katonai, közigazgatási és kereskedelmi feladatok ellátására telepeket létesített Szíriában.
A Karmel-hegy hágójánál épült Megiddó az egyik legjobb állapotban fennmaradt salamoni város. Az itt feltárt, kb. 450 ló befogadására alkalmas istállók bizonyítják, hogy az 1Kir aligha túloz, amikor a korabeli izraeli hadsereg 1400 harci szekeréről és 12 000 lováról szól. Salamon kereskedelmi állomáshelyeinek/helyőrségeinek hálózata alkotta az első nagy zsidó diaszpóra magvát.
Palesztina a földrajzi fekvésénél fogva válhatott fontos tengeri és szárazföldi kereskedelmi gócponttá. Szárazföldön csak itt kötötték össze járható utak Afrika és Ázsia lakott térségeit, és Egyiptomon kívül csupán Palesztinának voltak kikötői mind a Földközi-, mind a Vörös-tenger partvidékén. Ezeket az adottságokat elsőként Salamonnak sikerült kiaknáznia. A fellendülés gyümölcseit a vele baráti viszonyban lévő uralkodók is élvezhették. Hirámnak, a föníciai Türosz királyának például szüksége volt az Elat melletti Ecjón-geber kikötőjére, ahonnan az Akabai-öblön és a Vörös-tengeren át hajói kijuthattak az Indiai-óceánra. Így Hirám és Salamon közös tengeri kereskedelmi expedíciói, gyakorlatilag az akkor ismert világ határáig eljutottak.
Salamon uralkodásának egyik leghíresebb epizódja Sába királynőjének látogatása. Az Indiai-óceánra vezető vörös-tengeri őt mentén fekvő dél-arábiai királyság gazdag volt aranyban, tömjénben és mirhában. Salamonnak szüksége volt Sába termékeire és kereskedelmi útvonalaira, Sábának pedig szüksége volt Salamon támogatására, hogy áruit a Földközi-tenger vidékén értékesíthesse. A Sába királynője és Salamon közötti szerelmi viszonyt, amelynek során Salamon megadott az asszonynak `mindent, amit csak kívánt és kért tőle` (1Kir 10,13), sokan úgy magyarázzák, hogy az ajándékok közé tartozott egy örökös is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár