2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A fény fonalai

2005. október 7. 09:43

2005. október 7-én kortárs kínai hímzéskiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlókban kortárs kínai hímzéseket, képeket, legyezőket tekinthetnek meg a látogatók.

Kínában több mint hatezer éve készítenek selymet. Az anyag mindig drága luxuscikknek számított, annak ellenére, hogy hatalmas mennyiségben állították elő. A kiállításon összesen ötvennégy tárgy képviseli a ma is működő hímző-műhelyek művészi tevékenységét. Az ábrázolások egy része a kínai hagyományokból táplálkozik, míg másokon felfedezhető az európai hatás.

A sajátos technikát igénylő hímzések alapanyaga a selyemszövet, a hímzőszál többnyire sodratlan, rendkívül finom selyem-, ritkábban aranyfonal.  Az öltések az egyik típuson követik a formát, egymás mellé öltögetett lapos öltéssel töltik ki a felületet, másutt csupán kontúrozzák azokat. A harmadik, az európaiak számára ismeretlen technika során az apró öltéseket egymáson keresztezve térhatást hoznak létre. A technikák sorában megtaláljuk a "fektetett, letűzött" aranyfonalas hímzésfajtát is. A kialakítás szempontjából a legbravúrosabbak a kétoldalas hímzéssel készült, rendkívüli finomságú, áttetsző, némely esetben a selyemlap két oldalán két különböző ábrával készült ellenzők.

A hímzések készítése évszázadokon keresztül a hagyományos kínai kézműves mesterségek részét képezte, legjelentősebb központjai Kína négy tartományában voltak:

  • Su (Suzhou) A Suzhou központtal Jiangsu tartományban készült hímzések mesterei árnyalt felületeket hozva létre úgy dolgoznak a tűvel és a színes selyemfonallal, akár a festő az ecsetjével. Az európai hímzésművészetben is ismert ez a fajta "tűfestéses" technika.
  • Xiang (Hunan) A Hunan tartomány központja Changsa, ahol a rendkívül elegáns összhatású, fekete, fehér és szürke színeket használják a hímzések készítői.  Belekomponálják a látványba a háttér egyszínű felületeit is, ahogyan a kínai tusfestményeken is láthatjuk.
  • Yue (Guangdong vagy Guang) A Chaozhou-ban készült hímzések tartoznak ebbe a csoportba.  Az itt készült hímzések élénk, többnyire alapszínekből, különféle öltéstípusokkal készülnek, a fény és árnyék hatás eléréséhez a nyugati festmények megoldásaiból merítenek a készítők.
  • Shu (Sichuan)  A Sichuan tartomány központja Chengdu. Itt főképpen gyakorlati céllal, takarókat, párnahajakat, öltözeteket, cipőket és ellenzőket készítenek.

A kiállítást vetített filmek kísérik, így a látogató gyönyörködhet azokban a kínai tájakban, amelyek megihlették a hímzések alkotóit is. A képkockákon egyúttal a nagy szakértelmű mesterek munkafázisai is megelevenednek. A kiállítás december 4-ig várja az érdeklődöket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár