2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eredetiség vizsgálatra viszik a kínai porcelánokat

2005. szeptember 28. 11:30

Ausztrál kutatók az antik porcelánok anyagának összetételét vizsgálták és egy olyan adatbázist állítottak össze, amely lehetővé teszi az antik darabok azonosítását, s ezzel leleplezhetők a hamisítványok.

Az ősi kínai porcelán nyomában
New Scientist című tudományos folyóirat cikke szerint Brisbane-ben, a Queensland egyetem kutatói ismert középkori manufaktúrák termékeit vizsgálták. Mivel minden porcelánégető műhelynek egy kicsit más a geológiai környezete, a porcelánok anyaga is eltér: a vizsgálatok alapján összeállított adatbázis segítségével ezen az alapon igen pontosan meg tudják mondani, hogy egy bizonyos darab hol és mikor készült.

Az adatbázis összeállítói néha még a kemencét is be tudják azonosítani, amelyben az adott tárgyat kiégették, ha ennek vizsgálata során nyert geokémiai adatokat összehasonlítják az eredeti hiteles minták alapján készített adatbázissal.

A kutatók Csien Hszin-Zsao kínai származású tudós vezetésével a munka során Kína egész területéről gyűjtöttek autentikusan régi porcelántöredékeket, és még muzeális darabokból is lecsiszoltak parányi mintákat, hogy teljessé tegyék adatbázisukat.

A porcelán anyagának 40 összetevőjét elemezték, köztük a stronciumot és az ólmot, és figyelték az egyes anyagok izotópjainak arányát is. A mérési eredmény egy igen bonyolult, jellegzetes minta lett, amit lehetetlen utánozni.

A kínai porcelánkészítés aranykora a Tang dinasztia (618-907) és a Ming dinasztia (1368-1644) uralkodása alatt volt. Kínában régi szokás, hogy másolják a szép régi tárgyakat, de nem titkolják, hogy melyik a másolat. Most, hogy idén júliusban Londonban egy Yuan dinasztia (1272-1368) idejéből való vázát majdnem 16 millió angol fontért adtak el, nagy a kísértés a hamisításra.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár