2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fény derült a Shakespeare-kód titkaira is

2005. szeptember 5. 10:58

Titkos jelentés

A titkos kódok világa

Kibogozták az inka csomóírást
A bírósági ítélet szerint A da Vinci-kód nem plágium
Brit katolikusok weboldala A da Vinci-kód ellen
Brazil orvosok megfejtették a Michelangelo-kódot
A da Vinci-kódra hasonlít egy 17. századi kézirat
A titkos katolikus ellenállás - amely Shakespeare korában már 70 éves múltra tekintett vissza - kifejlesztette sajátos szimbólumrendszerét. A drámaíró pedig előszeretettel használta e felforgató kommunikációs kódot darabjaiban. "Bizonyíthatóan létezett egy titkos nyelvezet, amelyet Shakespeare olyan természetességgel használt, mint ahogyan Sosztakovics a politikailag kódolt zeneműveiben" - sejteti a szerző a lényeget. A huszadik századi párhuzam persze nem a véletlen műve: Asquith - elmondása szerint - egy hidegháborús moszkvai és kijevi brit diplomata feleségeként a Szovjetunióban élve jött rá, hogyan működik a "titkos jelentésadás" az elnyomott kulturában.

Shakespeare sok katolikus szimbólumot és jelképet használt: a Viharban előforduló "Tempest" vagy "Storm" szavakkal Anglia belső bajaira utalt. A szerző által vizsgált kódok ennél áttételesebbek: például a darabban jelen lévő "romantikus szerelmi szál" nem pusztán közönségcsalogató eszköz volt. A szerelem állandóságával Shakespeare a "régi vallás" igaz hitének folytonosságát is hangsúlyozta. Ezen kívül persze a rímek és metaforák is kulcsmotívumok körül forogtak: például a napbarnítottság (Viola, Imogen és Portia figuráinál), valójában az isteni közelségre utal, vagyis hogy e szereplők igaz katolikusként gyakorolják a hitet.

A könyv már megjelenése hírével is komoly vitát váltott ki a korszak kutatói között. A témával régóta foglalkozó Antonia Fraser szerint mindez "egy irodalmi detektívtörténet". Piers Paul Read katolikus író és gondolkodó éljenezve köszöntötte a témaválasztást. Tom Paulin író szerint pedig ritka, hogy egy tudományos munka ilyen fájdalmasan és érzékletesen rátapint a mindennapi valóságra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár