2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vitatott a skót nemzeti hős szerepe

2005. szeptember 8. 10:00

Skócia dühe

A történész az Aberdeen Egyetem Ír és Skót Tanulmányok Kutatóközpontja (Research Institute of Irish and Scottish Studies) igazgatójaként elmélete alátámasztására példákat sorol a 20. század elején még igen népszerű H.E. Marshall által írt Scotland's Story című könyvből. Az egyik fejezet szerint: "Mind az angolok mind a skótok örökké hősükként emlékeznek majd Wallace-ra, tudván, ő akadályozta meg, hogy Edwárd meghódítsa Skóciát, és ezzel nagy szolgálatot tett mindkét országnak. Az 1707-es Unió így lett erős és törhetetlen, és minden brit áldhatja a továbbiakban Wallace ebben játszott szerepét".

A skót nacionalisták képviselője, Christine Grahame - aki nemrég egy olyan parlamenti előterjesztést tett, melyben Wallace-nak a Skócia őrangyala nevet adományozta volna - Devine elméletét egyszerűen kinevette: "Amit Tom Devine mond, csak egy vicc. Remélem kinyomtatja, mert akkor az összes skótot feldühíti. William Wallace-szelleme ugyanis továbbra is a függetlenség lázát hevíti bennünk". Grahame egyébként aktívan részt vett a Wallace kivégzésének 700. évfordulóján Londonban virrasztók között.

A Skót Nemzet Párt több megemlékezést is szervez idén, legutóbb azonban tiltakozó akciójukkal váltak ismertté, amikor a stirlingi mezőn megakadályozták Scottish and Southern Energy erőművének munkásait, hogy azok 60 méter magas villanyoszlopokat állítsanak fel a Wallace-emlékműhöz közel, mondván ez megszentségtelenítené történelmüket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár