2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dalí-kiállítás nyílt Veszprémben

2005. július 22. 13:12

Salvador Dali festményeiből, grafikáiból nyílt kiállítás szerdán délelőtt 10 órakor Veszprémben, a megyei bíróság épületében.

A királynék városának augusztus elején kezdődő ünnepi játékok program-sorozatát, melyen világhírű művészek lépnek fel, rangos képzőművészeti tárlat is gazdagítja; a világhírű alkotó, Salvador Dali 126 művét - festményeit, s főleg grafikáit, rajzait - állítják ki a veszprémi várban lévő épületben, július 20. és augusztus 20. között. Az igazgató elmondta, hogy a gazdag gyűjteményt a bajorországi Bambergben élő Richard Mayer műgyűjtő - Salvador Dali jó barátja - bocsátja a veszprémi kiállítók rendelkezésére. A "század festőzsenijének" titulált Dali grafikai és könyvillusztrációs munkássága kevésbé ismert a nagyközönség előtt, holott a művész életművében a rajzok, grafikák és illusztrációk is kiemelkedő szerepet játszanak.

Veszprémben reprezentatív válogatást láthatnak például az érdeklődők a művész "szexuális fantáziával átitatott mitologikus grafika-sorozatából", illetve a Casanova emlékirataihoz és Sade márki elbeszéléseihez készített illusztrációiból is.

"Csodáljuk és szeretjük Salvador Dalít, aki a 20. század egyik legnagyobb bohóca és zsenije volt" - mondta Farkasházy Tivadar író, publicista szerdán, Veszprémben, Salvador Dalí grafikai művei kiállításának megnyitóján. "A 20. századot a szürrealizmus és a groteszk jobban le tudja írni, mint a kritikai realizmus vagy bármely más művészeti irányzat... Dalí több mindent megfejtett a korból, mint akik megpróbálták lineárisan leírni" - folytatta, s hozzátette: nem muszáj megérteni a modern művészetet, inkább megérzéssel kell próbálkozni, s akkor sokkal közelebb lehet kerülni hozzá.

A Dalí-tárlatot berendező Hegyeshalmi László festőművész arra hívta fel a figyelmet, hogy Dalí életművében a grafikai vonulat szervesen összeolvad zsenijének fő médiumával, a festészettel; a legtöbb képéhez ugyanis készített ceruza és tollvázlatokat, tanulmányokat, s rajzai, grafikái nem csupán könyvillusztrációk, hanem a világhírű irodalmi művekkel egyenértékű alkotások. Hegyeshalmi László kiemelte a Veszprémben is látható Trisztán és Izolda illusztráció-sorozatot, A halhatatlanság tíz receptje grafika-sorozatot, valamint a Casanova emlékiratai és a Sade márki elbeszélései című művek illusztrációit.

Dióssy László, Veszprém polgármestere azt hangsúlyozta a megnyitón, hogy a város "csodákat él át": tavaly nyílt meg a várban a Vass-gyűjtemény az európai kortárs művészet remekműveiből, nemsokára megnyitják a Dubniczay-palotában egy svájci műgyűjtő rendkívül értékes gyűjteményének állandó kiállítását, augusztus elején pedig világhírű operaénekesek és zeneművészek lépnek fel a várban, a Veszprémi Ünnepi Játékok keretében. A polgármester megjegyezte: ehhez kapcsolódik a legújabb csoda, a Dalí-kiállítás. Közlése szerint a jövőben mindig szeretnék megrendezni - az ünnepi játékokhoz kapcsolódóan - egy világhírű képzőművész kiállítását is.

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár