2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dalí-kiállítás nyílik a Műcsarnokban

2005. március 22. 11:25

A szürrealizmus mestere, Salvador Dalí világirodalmi alkotásokhoz készült illusztrációiból, vázlataiból és grafikáiból nyílik kiállítás április 1-jén Budapesten, a Műcsarnokban - közölte a tárlatot szervező németországi Kontakt Kiadó vezetője az MTI-vel.

A művek Richard H. Mayer gyűjteményéből származnak, a német galéria-tulajdonos személyesen ismerte a katalán művészt, jó barátságban volt vele - mondta Ildiko Kühn. A Salvador Dalí: Aranykor című kiállítás a művész tevékenységének azt a szegmensét mutatja be, amely még nem érte el az 1989-ben elhunyt alkotó legismertebb festményeinek népszerűségét - tette hozzá. A művész életében a világirodalmi témák illusztrációi is rendkívül fontos szerepet játszottak - magyarázta, példaként említve Casanova emlékiratait, Sade márki elbeszéléseit, vagy a gyermekkönyvek közül az Alice csodaországban című kötethez készült rajzokat.

 

A rézből és aranyból készült nyomott lemezek bepillantást adnak a XX. század legértékesebb könyvkiadásainak előállítási folyamatába - mondta Ildiko Kühn. A május 29-ig nyitva tartó tárlaton csaknem háromszáz alkotás tekinthető meg, a grafikák, rajzok akvarellek, világirodalmi illusztrációk mellett bemutatnak néhányat egy, a művész által tervezett porcelánkészletből, amely szintén Dalí sokoldalúságát bizonyítja.

 

"Azon a napon, amelyen valaki behatóan tanulmányozza műveimet, meg fogja állapítani, hpgy festészetem csupán a jéghegy csúcsa és műveim teljességének mindössze tizedrészét jelenti" - idézte Dalít a tárlat szervezője. Ildiko Kühn elmondta, hogy Richard Mayer rendszeresen meglátogatta Dalít figueresi rezidenciáján, így alapozta meg gyűjteményét, amely ezerötszáz művet foglal magába, és Közép-Európa legnagyobb Dalí magángyűjteményeként tartják számon.  A Mayer-féle gyűjteményből 2002-ben óriási sikerrel mutattak be egy válogatást Moszkvában, ezt követően az alkotások a németországi Bambergben, majd 2004-ben, a festő születésének 100. évfordulója alkalmából a Karlsruhe közelében lévő Bruchsal-kastélyban voltak láthatóak. A budapesti kiállítást követően a következő állomás a tervek szerint a tengerentúli Chicago lesz.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár