2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bővült az UNESCO világörökségi listája

2005. július 18. 12:11

Az UNESCO egy hétig tartó tanácskozása után 17 új taggal bővült a világörökségi lista: mostantól többek közt a mostari híd, Makaó városmagja és ősi bibliai helyszínek is gazdagítják az eddig védett területeket.

A tanácskozás

Az UNESCO - 21 ország részvételével összeülő - Világörökségi Bizottsága huszonkilencedik alkalommal július 10-én kezdte meg egyhetes tanácskozását a dél-afrikai Durbanban, ahol 42 új helyszín [ezek közül 28 tartozik a kulturális-, míg további tíz a természeti-kategóriába (a maradék négy pedig a vegyes-, azaz mind kulturális-, mind a természeti-helyszínek közé besorolható)] világörökségi listára kerülési kérelmét vizsgálták meg. Az öt nap alatt továbbá döntöttek egyes kitételek kiegészítésről és három veszélyeztetett helyszín visszaminősítéséről is.

A megnyitót az UNESCO főtitkára, Koichiro Matsuura tartotta, míg a szekcióülések és tárgyalások az Örökségvédelem és Nemzeti Levéltárak szekció dél-afrikai igazgatója, Themba Wakashe vezetésével folytak. A Bizottság az 1972. november hatodikán született `A világ kulturális és természeti örökségének megóvására létrehozott konvenció` értelmében üzemel, és ők felelősek az UNESCO költségvetésének megfelelő tételében foglalt összeg elosztásáért. Érthető tehát, ha az egyes pályázók az ilyen tanácskozások előtt komolyan lobbiznak, hogy felkerüljenek a komoly anyagi vonzattal járó listára.

Változó lista: Makaó központja, Struve-vonal, Olaszország, Chile salétromgyára és Türkmenisztán emlékei



A Bizottság ülésein részletesen foglalkozott a veszélyben lévő világörökséggel is, melyeket jelenleg többek közt kémiai, bányászati, légszennyezési, fosztogatási, háborús okok miatt soroltak ide, de van aki a szegényes turizmus miatt került veszélybe. A veszélyeztetett listán vezető helyen szerepelnek például Jam régészeti helyei, vagy Afganisztán és Timbuktu.

Július 16-án tartották meg a Partners for Africa tanácskozást, melynek keretében az UNESCO tagjai és kulturális örökségvédelmi akciócsoportjai az afrikai örökség védelmére fókuszáltak. A G8 tanácskozás és a Live8 megmozdulásai után most itt is Afrika került a középpontba, ugyanis a földrész a mai napig alulreprezentált a listán: az elmúlt évtizedben az afrikai helyszínek száma 68-ról mindössze 100-ra emelkedett (64 kulturális, 33 természeti és 3 vegyes helyszín), és ezek kétharmada található Afrika déli felében. A világörökségi veszélylista számaránya azonban Afrikában a leginkább aggasztó: 1994-re ezek száma a korábbi 3-ról 17-re emelkedett, míg 2004 óta az afrikai helyszínek 49%-a forog veszélyben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár