2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazatérnek az iráni műkincsek

2005. február 18. 12:37

Az Iráni Kulturális Örökségvédelmi Hatóság az UNESCO egyezménye értelmében kulturális örökségének eltulajdonolt darabjait szerzi vissza.

Január elején a londoni Heathrow repülőtér vámtisztjei több mint 30 műkincset adtak át az iráni nagykövetség számára. A tárgyakat Nagy-Britanniába próbálták csempészni, ahol vámügynökök foglalták le őket. Az ilyesmi sajnos nem egyedi eset. Novemberben egy ókori tál került vissza Iránba, amelyet illegálisan bocsátottak árverésre Londonban. Az elmúlt nyáron pedig, több mint 100, az 5000 éves, iráni Kerman tartománybeli Jiroftból származó műtárgyat fedeztek fel két csomagban a Heathrow repülőtéren.

 

Az Iráni Kulturális Örökségvédelmi Hatóság december elején bejelentette, hogy Törökország néhány szeldzsuk korabeli, az elmúlt években becsempészett műtárgyat szándékozik visszaadni Iránnak az 1970-es UNESCO Egyezmény értelmében. Az UNESCO Kulturális Tulajdon Illegális Importját, Exportját, és Szállítását Megelőző és Tiltó Egyezménye (1970) az első ilyen jellegű megállapodás volt, amit világszerte elfogadtak. A kulturális örökséget hivatott védeni a tolvajlás, az illegális export, és a rossz szándékú elidegenítéstől.

 

Irán is jelentős lépéseket tett az elmúlt években, hogy eleget tegyen az 1970-ben aláírt UNESCO Egyezménynek. Tavaly Irán mintegy 200 műkincset szállított Afganisztánból Hamid Karzai elnök teheráni Palotájába, amelyek most arra várnak, hogy szintén hazatérjenek. A műtárgyakat az afganisztáni harcok idején csempészték Iránba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár