2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

100 éves a Sinn Féin

2005. november 28. 15:07

Arthur Griffith száz évvel ezelőtt Dublinban alakította meg az ír köztársasági mozgalmat képviselő Sinn Féin politikai pártot.

Harc a sziget egyesítéséért

A Sinn Féin (Mi Magunk) a legnagyobb az ír függetlenségért síkra szálló politikai szervezetek közül; a brit uralom ellen vívott harcának fő ellensége a protestáns többség Észak-Írországban.

Az 1905-ben Arthur Griffith által alakított Sinn Féin 1917-ben Eamon de Valera vezetésével megnyerte a választásokat, de a párt képviselői megtagadták, hogy a londoni parlamentben elfoglalják helyeiket, s helyette megalkották az Ír parlamentet (Dáil Éireann) valamint az Ír Köztársasági Hadsereget (IRA).

Az Ír Szabadállam és a Six Counties

Írország történelmének nagyobbik részében területileg egységesnek mutatkozott. Az 1169-os norman invázió után Anglia gyarmataként is megőrizte politikai egységét 1921-ig. 1921-ben a titkosrendőrség és a terror eszközével rettegésben tartott ír parlament szűk többséggel ratifikálta az angol-ír egyezményt: megkapták a függetlenséget 26 megyében (Ír Szabadállam), ám 6 északi megye (Six Counties) az Egyesült Királysághoz került.

A 30-as évek ír alkotmánya rögzítette, hogy Írország (Éire) független, 32 megyét számláló állam. 1949-ben az Ír Köztársaság elnyerte teljes függetlenségét, azonban a 6 északi protestáns megye Ulster néven Nagy-Britannia része maradt.

Sunday Bloody Sunday
Katolikuspukkasztás

1968-1969-ben a franciaországi diáklázadások és az amerikai polgárjogi mozgalom hatására Írországban is sokan felléptek a katolikusok választójogi, munkahelyi, oktatási, lakáshoz jutási megkülönböztetése ellen.

1969. augusztus 12-én Derry katolikus többségű Bogside kerületében a protestáns Orániai Rend (Orange Apprentice Boys) megtartotta hagyományos felvonulását Orániai Vilmos (1650-1702) katolikusok felett aratott 1689-es győzelme emlékére. A véres összecsapásoknak (Battle of the Bogside) csak a brit katonaság bevetése vetett véget. Azonnal bevezették az internálást: a gyanúsítottakat vádemelés nélkül lecsukták.

1972. január 30-ai Véres Vasárnapján (Bloody Sunday) a brit hadsereg ejtőernyősei tüzet nyitottak Derryben egy IRA aktivisták internálása ellen tiltakozó polgárjogi felvonulásra, és a lövések 14 fegyvertelen katolikus tüntető halálát okozták. Az IRA és a királyhű Ulsteri Védelmi Szövetség (UDA) ekkortól a terrorizmus útját választotta a britek elleni kűzdelemben.

Bloody Friday

1972. július 21-ei Véres Pénteken (Bloody Friday) az IRA mint a katolikus kisebbség védelmezője 26 pokolgépet robbantott Belfastban, megölve 9, megsebesítve 130 embert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár