2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Wien Museum - magyar nyelven

2004. szeptember 6. 10:30

Magyar nyelvű múzeumismertetőt jelentetett meg harmincezer példányban a Wien Múzeum. Az Újdonság a régmúltból címet viselő kiadványt, amely egyébként a múzeum eddigi első idegen nyelvű ismertetője, Wolfgang Kos, a bécsi múzeum igazgatója mutatta be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Volt idő, amikor Bécs a magyarok számára adminisztratív központ volt, nemrég kedvelt bevásárló hely. Manapság azonban Bécset mint kultúrcentrumot látogatjuk, ahová egy-egy kiállításért, koncertért, színházi előadásért érdemes átruccanni - jegyezte meg Bodó Sándor, a bemutatónak helyet adó magyar partnermúzeum, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója. Ezt a kulturális érdeklődést kívánja tovább bővíteni a Wien Museumot és filiáléit bemutató kiadvány.
   
   
Wolfgang Kos, aki egy éve igazgatja az ugyancsak esztendeje nevet változtatott múzeumot, új programot hirdetett meg. `Az új évezredben, az új múzeológiai törekvések közepette a 19. századi alapítású Bécsi Történeti Múzeum név szűknek bizonyult` - mondta az igazgató. `Az új elnevezés - Wien Museum - univerzális intézményt, több irányú médiumot jelent, amely egyaránt foglalkozik Bécs múltjával és jelenével, sokféle művészetével, kultúrtörténetével` - fűzte hozzá.


A múzeum gyűjteményei sokfélék és sokrétűek, köztük vannak párjukat ritkító különlegességek is: a Neidhart-freskók, Bécs világi falfestészetének legrégibb, rendkívül értékes alkotásai, biedermeier művek, a Schielét felfedező Roessler hagyatéka, valamint Stephansdom eredeti kőszobrai, tervrajzai.
   
   
Az ismertető füzet címlapján Klimt: Emilie Flöge arcképét viselő prospektus részletesen ismerteti a Wien Museum kiállítóhelyeit, képekkel térképpel segíti eligazodást. Olvashatunk a Karlsplatzon található főépület mellett a magyarok számára különleges vonzerővel bíró Álmok kastélyáról, Erzsébet királyné villájáról (Hermesvilla), a Mozartot idéző Figarohaus-ról, Schubert szülőházáról, Beethoven nyári lakhelyéről, a Strauss-házról, a Haydn- és Brahms-emlékházról, az Otto Wagner által épített, díszes császári pavilonról, az 500 év technikatörténetét bemutató Óramúzeumról, a bécsi szórakozás kultúrtörténetét gyűjtő Pratermúzeumról.
   
   
"A magyar múzeumlátogató közönség jó néhány műtárgyat ismer gyűjteményünkből, hiszen szoros kapcsolatot tartunk fenn a Budapesti Történeti Múzeummal, olyannyira, hogy kölcsönzéseinkért nem számlázunk egymásnak, ezt fizetés nélkül oldjuk meg" - mondta az igazgató.
   
   
A két múzeum megállapodott abban is, hogy kísérletként november-decemberben a Budapesten váltott múzeumjegyekkel ingyen látogathatók a Wien Museum kiállításai és viszont. A múzeumban és intézményeiben egyébként pénteken déli 12 óráig valamennyi kiállításra ingyenes a belépés, vasárnap pedig egész nap ingyenesek az állandó kiállítások. Más napokon 4 eurót kell fizetni az állandó kiállítások belépőjegyéért, a kombinált jegy, amellyel az állandó és időszaki kiállítások is megnézhetők, 5 euróba kerülnek.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár