2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Levéltárba kerülnek a CIA archív iratai

2008. április 21. 14:00

Aláírták azt a rég várt memorandumot, amely hosszú vita és tárgyalások után rendelkezett a CIA 50 évnél régebbi, felbecsülhetetlen történeti értékkel bíró iratainak átadásáról.

Joe Lambert, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) nemrég kinevezett kommunikációs igazgatója szerint mostanáig nem létezett hasonló menetrend az iratok átadására, így eddig nem is adtak át semmit a Nemzeti Levéltárnak (NARA). Voltak persze kivételek: így a JFK-merénylettel, a náci háborús bűnösökkel és más jelentős ügyekkel kapcsolatos dokumentumok akadály nélkül átadásra kerültek.

mostani memorandum azonban a folyamatos iratátadást határozza meg, és intézményessé teszi a két szervezet közti kapcsolatot is. A dokumentum ennek ellenére sokak szerint igencsak semmitmondó lett, így a konkrét lépések még mindig igencsak messze lehetnek. A levéltár ugyanis többek közt csak javaslatot tehet bizonyos iratok átadására és titkosítás alóli feloldására, a CIA-t azonban semmi nem kötelezi, hogy annak eleget tegyen.

Allen Weinstein, az Egyesült Államok főlevéltárosa szerint azonban ez egy bíztató kezdet, és ennek keretében több dokumentum lehet majd mindenki számára elérhető a jövőben. A levéltárosok abban is bíznak, hogy ez egy többlépcsős folyamat, és az már magában is egy kiváló kezdet lehet, ha maguk az iratok fizikailag náluk vannak. A tervek szerint a CIA a következő hetekben elkészíti majd azon dokumentumok jegyzékét, amelyet folyamatosan adnának át a levéltárnak, majd ennek megvitatása után kerülhet sor a tényleges transzferre.

Érdekesség persze, hogy az ügy gyökerei 2000 márciusára nyúlnak vissza, amikor a levéltár az 50 évnél régebbi iratok átadása mellett azt is felvetette, hogy a titkosítást ideje lenne 30 évre csökkenteni. Ezt a javaslatot azonban a 9/11-es események miatt bevezetett ügykezelési változások, és a Bush-kormányzat sokszor felelőtlennek bélyegzett, automatikus titkosítási kényszere már rég a háttérbe szorították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár