2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brazíliába menekült alkotók életművével ismerkedhetünk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

2022. november 15. 15:16 MTI

A második világháború alatt Brazíliába emigrált, később híressé vált művészek, tudósok, sportolók életét bemutató fotókiállítás nyílik hétfőn a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Központi Könyvtárában, az Átriumban.

menekültek
Brazíliába érkező menekültek (kép forrása: fszek.hu)

Menekültek szótára

A száműzetés öröksége (1933-1945): Brazíliában maradandót alkotó II. világháborús menekültek című tárlat Brazília Magyarországi Nagykövetsége és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közös kiállítása.

A bemutató alapját a Stefan Zweig Ház által 2021-ben kiadott, A nácizmus és a fasizmus elől Brazíliába menekültek szótára (Dicionário Biográfico dos Refugiados do Nazifascismo no Brasil) című kiadvány képezi, amely 300 bevándorló történetét dolgozta fel – közölte az FSZEK az MTI-vel.

Brazíliába 1933 és 1945 között mintegy 15 ezer bevándorló érkezett, akik közül sokan kiemelkedőt és maradandót alkottak új hazájukban.

A zenétől a tudományig

A most nyíló kiállítás 38 külföldi, többségükben európai zsidó menekültet mutat be, akik többek között a zene, a fotóművészet, a színház, az irodalom, a műfordítás, a közgazdaságtan, a tudomány, a vizuális művészetek és a sport területén járultak hozzá választott hazájuk fejlődéséhez.

A tárlat anyaga korábban már Genfben is látható volt, és a tervek szerint Budapest után más nagyvárosban is bemutatják majd.

A fotókiállításhoz kapcsolódó tárlaton tizenkét Magyarországról emigráló alkotó életútját külön, részletesebben is bemutatják a szervezők a könyvtár Kisgalériájában.

A Központi Könyvtár Átriumában rendezett fotókiállítás december elsejéig, a magyar emigránsokat bemutató külön tárlat december 16-ig lesz látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár