2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Ő maga nehezen fogant meg, ellenben rengeteg utódott nemzett az Isten ajándékának tartott Napkirály

2020. október 22. 08:40 Hámori Nagy Zsuzsanna

Isten ajándéka: XIV. Lajos

Egyes protestáns értelmiségiek, mint például a híres holland jogász, Hugo Grotius élcelődtek ugyan e megnyilvánuláson, a pátens, majd Ausztriai Anna terhességének kihirdetése olyan közel esett egymáshoz, hogy a franciák ok-okozati összefüggést láttak a két eseményben és kitörő örömmel fogadták „az isteni beavatkozás” hírét.

A királyné várható szülése előtti napokban a párizsi klérus nyilvános imádkozásba kezdett az újszülöttért, akit ekkortól fogva a „Dieudonné”, azaz Isten ajándéka melléknévvel illettek leendő alattvalói, és a megrendült XIII. Lajos is az „Úr Isten csodálatos kegyelmi ajándékának” nevezte fiát. Megszületésekor napokig zengett a Te Deum a templomokban, és folyt a tűzijátékos ünneplés Párizsban. A trónörökös élete azonban kezdettől fogva a nyilvánosságra is tartozott: Lajos, Isten ajándéka már élete második napján audiencián „fogadta” alattvalói egy részét, például a párizsi parlament delegációját.

A király büszke apaként többször is visszatért a gyermekszobába gyönyörködni fiában, aki egy foggal született, és akihez mohósága miatt később az egyik szoptatós dajkát kellett hívni a másik után. Feleségével szemben azonban a csodálatos események hatására sem enyhültek még meg ekkor a király érzései: a hosszas vajúdás során állítólag az a mondat is kicsúszott a szájából, hogy már azzal is elégedett lenne, ha csak a gyermek maradna életben.

XIV. Lajos megszületése után kísérete unszolására végül futó csókot lehelt Ausztriai Anna ajkára, aki a trónörökös biztosításával megmenekült a teljes kegyvesztettségtől és attól, hogy férje eltaszítsa magától. A királyi párnak ezek után két évvel később még egy fia született, Fülöp, Anjou hercege.

Az uralkodópár közötti viszály 1642-re valamelyest enyhült, amikor a korábbi intrikusok vagy rács mögé kerültek, vagy meghaltak. A szűken vett királyi család – XIII. Lajos, Ausztriai Anna, Lajos és Fülöp hercegek – azonban már csak rövid ideig, a király 1643 tavaszán bekövetkezett haláláig lehettek együtt, így a trónörökös Lajos nem igazán ismerhette meg apját.

Annyi azonban tudható, hogy apaként XIII. Lajos büszke volt elsőszülöttjére, érzékeny minden fiúi szeretetnyilvánításra, ugyanakkor féltékeny arra a bizalomra, amellyel a kisfiú anyja felé fordult. A kortársak pedig nem mulasztották el feljegyezni azt a túláradó anyai szeretet, amellyel Ausztriai Anna körülvette fiait már a király halála előtt is. A királyi szülők arról is gondoskodtak, hogy kivonják a fiaikat minden, kettejük közötti esetleges vitából.

Ha hinni lehet az életrajzíróknak, XIV. Lajos a későbbiekben is a közös pontot kereste szüleiben és a közös tulajdonságaikra: kötelességtudatukra vagy hithű katolikus voltukra emlékezett vissza szívesen. XIII. Lajos hosszúra nyúló, hathetes haldoklása után, a királyi végrendeletben foglaltaknak megfelelően az Isten ajándékaként érkezett gyermek anyja régenssége alá került, keresztapja és nevelője pedig az a Mazarin bíboros lett, aki az államügyeket vezette Richelieu bíboros halála után és a Napkirály kiskorúsága idején, valamint nagykorúsága első éveiben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Súlyos ellentét alakult ki a hallgatag, visszahúzódó természetű XIII. Lajos és szépséges felesége, Ausztriai Anna között, mivel a nő a saját könnyelműsége miatt elvetéltLajosnak több összeesküvéssel is szembe kellett szállnia. Öccse, Gaston a trón mellett a feleségét is meg akarta szerezni. Utóbbit Buckingham hercege is.Isten ajándéka foggal született, így számos dajkát „elfogyasztott” (balra Longuet de La Giraudière kezében látható)A hosszú ideig haldokló király öt évig sem lehetett együtt fiával, akire nagyon büszke volt, és nem kis féltékenységgel gondolt feleségére, mivel a kis Lajos nagy bizalommal fordult hozzáA Napkirály példaképe a saját apja volt, akire szívesen emlékezett visszaIgen különleges módon a Napkirályt nem egyik fia, hanem dédunokája, XV. Lajos követte a trónon
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár