2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bálnavadász-szerencsétlenségről mesélhetnek az alaszkai hajók roncsai

2016. január 11. 08:36

Tengeri régészek két, 19. században elsüllyedt hajó maradványaira bukkantak Alaszka partjainál. A Csukcs-tengerben talált roncsok valószínűleg egy bálnavadászat során bekövetkező tragédiáról mesélnek az utókornak.  

1871 szeptemberében 33 bálnavadász hajó ragadt be az alaszkai Wainwrightnál felgyülemlett jégtáblák közé. A kapitányok hiába várták, hogy a szélirány megforduljon, és a jégtömbök szorításából kiszabadulva folytathassák a grönlandi bálnák levadászását. A hajókat a jégtáblák szorítása heteken belül szétroppantotta, így a legénység 1200 tágját végül evakuálni kellett. A szerencsétlenül járt férfiakat készenléti bálnavadászhajók mentették ki, amelyek saját, busás haszonnal kecsegtető rakományuk jelentős részétől is kénytelenek volt megválni, hogy kimentsék a matrózokat. Bár senki sem halt meg, a gazdasági kár jelentős volt.

„A hajók elvesztése komoly csapást jelentett a bálnavadász üzletág, és különösen a massachusettsi New Bedford vállalat számára, az elsüllyedt hajók többsége ugyanis a cég birtokában volt” – fejtette ki Brad Barr, a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOOA) régésze. Hozzátette, hogy az eset kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy a bálnavadász iparág megbukott az USA-ban. Barr becslései szerint a balesetben mai árfolyammal számolva mintegy 33 millió dolláros anyagi kár keletkezett. 

Barr vezetésével egy régészcsoport – abban a reményben, hogy megtalálja az elsüllyedt hajókat – nemrég különböző modern víz alatti technikai eszközök segítségével kutatást végzett a felfedezés reményével leginkább kecsegtető alaszkai, part menti területeken. A csapat két hajóroncs mágneses jeleit észlelte - áll a NOOA közleményében. A víz alatti kamerák azonban felvételeket is készítettek a elsüllyedt hajótestekről, amelyek közelében többek között horgonyokat, rögzítőelemeket, ballasztokat, valamint téglafalú, olaj kinyerése érdekében bálnazsír felmelegítésére használt edényeket is találtak. A felvételeken a roncsok közelében bóklászó rákok is feltűntek.

Barr kifejtette, hogy egyelőre nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a hajók az 1871-ben elsüllyedt 33 vitorlás közé tartoztak, de számos bizonyíték erre utal. Az ezen a területen eltűnt hajók több mint fele az 1871-es események során süllyedt el, és a két hajó olyan típusú fából készült, amilyenből az 1800-as évek második felének bálnavadász hajói. A hajó felfedezése tulajdonképpen annak köszönhető, hogy a globális felmelegedés következtében Alaszka északi partjai mentén is drasztikusan csökken a jégréteg, ami jelentősen megkönnyíti a víz alatti régészek dolgát. Barr hozzátette, hogy bár jégzajlás most is megfigyelhető, a jégréteg jóval rövidebb ideig nehezíti meg a kutatók dolgát, mint amilyen hosszú ideig megnehezítette 1871-ben a bálnavadászokét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Néhány a felvételen látható tárgyak közül

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár