2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megfejtették a Pearl Harbor-i támadás elfelejtett titkát

2015. december 8. 14:32

Búvárrégészek pontosan feltérképezték Hawaii partjainál azon amerikai hidroplánok egyikét, amelyeket a 74 évvel ezelőtt, 1941. december 7-én támadó japán légierő egységei még a szárazföldi területek elérése előtt a hullámsírba küldtek. A korábbi beszámolók ellenére az Oahu sziget keleti részén állomásozó egyik repülő mégis megkísérelte a felszállást, hogy szembeszálljon a japánokkal.

A most feltérképezett hidroplán mintegy kilenc méter mélyen fekszik a tengerben az Oahu sziget Kāne‛ohe nevű öblében, amely egykoron az amerikai haditengerészet egyik repülőterének adott otthont. Az állomást másodpercekkel azelőtt kezdték el bombázni a japánok, hogy egységeik Pearl Harbor fölé értek volna. A korai támadásra azért volt szükség, hogy a nagy hatótávolságú, elsősorban mentésre, de bombázásra is kiválóan alkalmas, PBY Catalina néven ismert hidroplánok ne tudják majd hátba támadni a visszavonuló japán flottát.

27 darab PBY teljesen megsemmisült a bombázás során, hármat csupán részben érte találat, míg újabb három hidroplán – amely őrjáraton volt – megmenekült. Az újonnan felfedezett repülőgéproncs helyzete mindezidáig ismeretlen volt a szakma által, bár többen feltételezték, hogy az egyik kétmotoros megkísérelte a felszállást, személyzetének tagjai pedig még mindig a tengeri sírban nyugszanak.

„Az elsüllyedt PBY-k a „gyalázat napjának” egyik legfontosabb emlékei a még mindig tenger alatt lévő USS Arizona és USS Utah mellett” – mondta Hans Van Tilburg, a kutatást vezető régész. A roncsot először az 1990-es években fedezték fel, azonban a pontos feltérképezése csak most történt meg. Az új videotechnológia és a fényképek segítségével pontosan rekonstruálni tudják majd a szakemberek, hogy mi történt a híres támadás első pillanataiban.

A „repülő hajó” három nagyobb darabját lehet elkülöníteni: a szárnyakat, a pilótafülkét, valamint az egyik hajtóművet, azonban ezeket már sok esetben teljesen beborították a korallok és az iszap. A merülések során meggyőző bizonyítékot találtak, hogy a gép már majdnem a levegőbe emelkedett, amikor japán találat érte a bal oldalán. Még a horgonyt is megtalálták, amellyel egy bójához volt kikötve a tengeren pihenő hajó. A nagy sietségben a pilóták a kábeleket nem vágták el, és azzal együtt igyekeztek felszállni, tehát még ma is a bója maradékához van rögzítve a hajótest. Mindezek megcáfolják azon korábbi beszámolókat, amelyek szerint a PBY-knél egy lélek sem járt a támadás során, és elhagyatva várták sorsukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár