2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Az Ördöglovas lánya vívta a világtörténelem első „emancipált párbaját”

2018. november 5. 12:51 Múlt-kor

1892. augusztusában az európai sajtó figyelme az apró Liechtenstein fővárosára szegeződött. Vaduz ekkoriban nem volt egy kifejezetten ismert település, lévén még az alpesi törpeállam uralkodó hercegei sem itt, hanem inkább ausztriai és morvaországi birtokaikon tartották a székhelyüket. A városkának így kétségtelenül jó reklámot csinált, amikor két előkelő bécsi asszony úgy döntött, hogy itt vívják meg nevezetes párbajukat.

Sándor Paulina és Anastasia von Kielmansegg grófné
Sándor Paulina és Anastasia von Kielmansegg grófné

A párbaj egyik résztvevője a tekintélyes magyar grófi családból származó Sándor Paulina volt. A család utolsó férfitagja, az Ördöglovas Sándor Móric egyetlen lányaként 1836-ban született Paulina a nagy osztrák államférfi, Metternich herceg fiához ment feleségül, így a 19. század végi bécsi körökben – és külföldön – leginkább Pauline von Metternich néven volt ismert. Ellenfele az orosz nemesi családból származó Anastasia Kielmansegg volt, akinek férje, a későbbi osztrák miniszterelnök, Erich von Kielmansegg ekkor Alsó-Ausztria kormányzója volt.

A párbaj kiváltóoka egy „szakmai nézeteltérés” volt. Mindkét nemesasszony tagja volt ugyanis az 1892 októberében megrendezésre kerülő Bécsi Zenei és Színművészeti Kiállítás szervezőgárdájának és a világért sem tudtak megegyezni a virágcsokrok elrendezését illetően. A nézeteltérés így véres vitává fajult, amelyet csak egy úton lehetett megoldani.

Bár egy nők által vívott párbaj ekkor már nem állt példa nélkül (egyre inkább terjedt a nézet, hogy egy férfi bajnok alkalmazása a „női alávetettség” szimbóluma), Paulina és Anastasia azonban minden korábbinál továbbmentek. Elhatározták, hogy egy teljesen emancipált párbajt fognak vívni, vagyis nem csak a két szembenálló fél, hanem a párbaj valamennyi résztvevője nő lesz. Ennek megfelelően Paulina egy Schwarzenberg hercegnét, míg Anastasia egy Kinsky grófnét választott maga mellé párbajsegédnek, míg az orvos szerepét Lubinska báróné látta el.

Lubinska báróné ötlete volt az is, hogy a párbaj során „félmeztelenül” vívjanak meg egymással a felek, elkerülve hogy a sebek elfertőződjenek a beléjük kerülő szövetektől. Bár a párbajról készült fantáziarajzok előszeretettel ábrázoltak fedetlen keblű asszonyokat, a két nő valójában csak a felső, mozgásukat akadályozó blúztól szabadult meg.

A küzdelmet párbajtőrrel vívták és francia szabályok szerint első vérig tartott. Az eredmény mégsem volt egyértelmű, ugyanis előbb Anastasia sebezte meg Paulinát az orrán, míg utóbbi ellenfele kezén ejtett vágást. Így a korabeli beszámolók megosztottak voltak abban a kérdésben, hogy az első találatot bevivő grófné volt a győztes, vagy a „magasabb rendű” sebet ejtő hercegné diadalmaskodott.

Bárhogy is volt, mindkét nemesasszony mindenféle jelentősebb sérülés nélkül került ki a viadalból, párbajuk pedig egy apró, de szimbolikus győzelem volt a női egyenjogúságért folytatott harcban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Sándor PaulinaSándor PaulinaA párbaj egy korabeli ábrázoláson
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár