2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Az orvosi és vallási kiskapukat is kreatívan használták ki az amerikaiak a szesztilalom idején

2021. november 12. 09:11 Múlt-kor

Szeszcsempészet a tenger alatt

A prohibíciós törvényt persze amerikaiak tömegei szegték meg. Kijátszásának számtalan példája ismeretes, és az előírások megsértése pedig idővel „bocsánatos bűnné” vált.

A szesztilalom idején az amerikaiak rengeteg segítséget kaptak északi és déli szomszédjaiktól: az 1920-as években Kanada hatszor annyi rumot importált/csempészett az Egyesült Államokba, mint korábban, Mexikó pedig tízszeresére növelte szállítmányait.

A két ország csempészei általában a vízi utat választották, így egy láda rum 25 dollárba került, azonban ha a szárazföldi útvonalon érkezett a szállítmány, már dupla annyit ért.

Az Egyesült Államok absztinens évei alatt többször is felröppentek olyan hírek, amelyek szeszcsempész tengeralattjárók megjelenéséről tudósítottak.

A tisztviselők igyekeztek utánajárni ezen szóbeszédeknek, de kapacitás híján sok esetben egyszerűen abszurdnak nevezve ignorálták a felvetéseket.

Ha tengeralattjárókon nem is, más zseniális víz alatti szerkezettel érkeztek alkoholszállítmányok a tilalom utolsó éveiben. 1925-ben például a Michigan-tóban egy szivar alakú vastartályra bukkantak, amelyben akár 150 doboznyi sört is el lehetett rejteni, míg a Quebec, New York és Vermont határán található Champlain-tóban egy 5000 üvegnyi sör tárolására képes szerkezetet fedeztek fel.

Ezeket a dobozokat általában egy-egy hajó vontatta maga után a víz felszíne alatt. Még csak megbecsülni sem lehet, hogy hány ilyen sikeres utazásra lehetett példa az alkoholtilalom éveiben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár