2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Az orvosi és vallási kiskapukat is kreatívan használták ki az amerikaiak a szesztilalom idején

2021. november 12. 09:11 Múlt-kor

Koktélok és festékhígító

Az 1930-as évek elejére egyre világosabbá vált, hogy a törvényt lehetetlen betartatni. Még a kongresszusi képviselők és szenátorok mintegy 80 százaléka is folyamatosan megszegte az előírásokat.

A tehetősebb rétegek mellett a szegényebb társadalmi csoportok is megtalálták az utat az alkoholos mámorhoz, utóbbiak számára azonban a szeszfogyasztásnak komoly következményei lehettek.

Amerikát elöntötték ugyanis a pancsolt, borzasztó minőségű, éppen ezért viszonylag olcsón beszerezhető italok. Sokan rozsból, kukoricából, malátából és élesztőből készítettek égetett szeszeket. A házilag, kezdetleges körülmények között előállított, borókabogyóval és aromákkal ízesített italokat fürdőkádginnek nevezték.

Nagy „kedvenc” volt például a nyers, ipari alkoholból, égetett cukorból és jódból készült, whiskey-s hordókban érlelt yak-yak bourbon. Hódítottak a „koktélok” is: Al Caponéék kedvence állítólag a ginből, limeléből, mentából, cukorszirupból és szódából álló Southside volt.

Az italokba egyre több vegyi anyag került: többek között metilalkohollal, műtrágyával, festékhígítóval, lúggal vagy formaldehiddel tették ütősebbé őket. Ebben ráadásul a kormány szándéka is szerepet játszott, előírták ugyanis, hogy az ipari alkoholt mérgező anyagok hozzáadásával tegyék emberi fogyasztásra alkalmatlanná, így riasztva el az embereket tőle (eközben néhány csempész vegyészeket fogadott fel, hogy az ipari alkohol mérgező összetevőit eltávolítsák).

A különleges összetétel (amelyre a kormány persze felhívta a figyelmet) azonban nem mindenkire hatott elrettentően, így megnőtt az alkoholmérgezés következében bekövetkező elhalálozások száma.

1920-ban 1064-en, 1925-ben pedig már 4154-en haltak meg mérgező anyagokat is tartalmazó alkohol hatására. Egy 1927-es kormányzati jelentés szerint a New Yorkban csak abban az évben lefoglalt 480 ezer gallonnyi szesz majd minden hordója tartalmazott mérget. Az ünnepek idején különösen sok halálos esetről számoltak be a lapok. 1922 karácsonyán New Yorkban öten haltak meg, miután obskúrus alapanyagokból összetákolt rumot ittak, 1927-ben, újév napján pedig csak a városban található Bellevue Kórházban 41-en vesztették életüket alkoholos italokkal kapcsolatba hozható mérgezés következtében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár