2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Az őrült király nyálfoltos mellényétől Viktória hatalmas bugyogójáig – ilyen volt a brit uralkodók ruhatára

2017. február 1. 14:08

A király, akinek fodrásznak kellet volna menni

VIII. Henrik élete vége féle 137 centis derékbőséggel rendelkezett, amelyet közel 3 évszázaddal később IV. György is „elért”. A jelek szerint utóbbinak nehezére esett feldolgozni a tényt, hogy élete a nyilvánosság előtt zajlik. Nem volt tehetségtelen – remek vizuális érzéke volt, és a felesége szerint kiváló fodrász vált volna belőle. 

György az ételek mértéktelen fogyasztása mellett az alkoholizmusban kereste a kivezető utat, de a laudanum nevű ópiumszármazék fogyasztásában is kedvét lelte. Wellington hercege a következőképpen írta le egy étkezését: „Mit gondolsz, mit evett tagnap reggelire? Galamb- és marhasteak-pitét, kettőt előbbiből, hármat utóbbiból, három pohárral egy üveg Mozelle-ből, egy pohár száraz pezsgőt, két pohár portóit és egy pohár brandyt.”

A karikatúrákon rendre úgy jelent meg, akinek méreteinél fogva komoly nehézséget okoz térnadrágja rögzítése, ez pedig nem tett túl jót a megítélésének. A király egy általa csak „övnek” hívott fűzőszerű alkalmatossággal igyekezett egészségesebbnek látszó vonalakat varázsolni magának. Sir David Wilkie-nek egy alkalommal több órát kellett várnia, míg elkészíthette a király portréját, mivel a szolgálóknak bele kellett gyömöszölniük az uralkodót alsóneműjébe. Amikor végre megjelent a király, a művész szerint úgy nézett ki, mint „egy héjába beletöltött kolbász”.

IV. Györgyöt romló egészségi állapota mindinkább visszahúzódóvá tette. Ez egyrészt azzal járt, hogy komoly kritikákat kapott amiatt, mert nem tett semmit az ipari forradalom által okozott szociális problémák enyhítése érdekében, másrészt viszont viszonylagos láthatatlanságával elkerülte azt a sorsot, ami a francia királyoknak jutott osztályrészül.

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!