2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az érsekújvári lány, aki a Vadnyugat leghírhedtebb figurái között élte le életét

2022. január 7. 16:05 Múlt-kor

Az események sűrűjében

Mindennek dacára jó párost alkottak a Vadnyugat gyorstüzelő napjaiban. Amikor Holliday-t egy pókerjátszma során letartóztatták Fort Griffinben – a pontos ok tisztázatlan, de egy hamiskártyás játékostárs leszúrása és a játék közben tiltott alkoholfogyasztás is felmerült – Kate megfelelt a kihívásnak.

Lopva tüzet gyújtott a városban, és amikor az emberek odagyűltek megfékezni azt, ő a hotelbe ment, ahol Holliday-t fogva tartották, két pisztoly fogott az őrökre, és elszöktette kedvesét.

Lopott lovakon vágtatva elérték Dodge Cityt, és megfogadták egymásnak, hogy felhagynak a prostitúcióval és a szerencsejátékkal – bár egyikük sem tartotta be sokáig az ígéretét.

Végzetes módon Kate mutatta be Holliday-t Wyatt Earpnek és testvéreinek, amit utólag megbánt. „Az Earp fiúknak olyan hatalma volt fölötte, hogy sose bírtam elrángatni közülük Docot” – panaszkodott egy ízben.

1880-ra Doc Holliday és Wyatt Earp megérkeztek Arizona robbanékony vadnyugati városába, Tombstone-ba (Sírkő). Kate ekkor a közeli Globe-ban vezetett egy hotelt. Bár Holliday-jel való kapcsolata leginkább viharosnak volt nevezhető, Kate a férfi szobájában várta az O. K. (Old Kindersley) karám melletti legendás tűzharc után. „Borzasztó volt” – pityergett Holliday Kate beszámolója szerint. „Egyszerűen borzasztó.”

Útjaik ismét elváltak egymástól amikor Kate részeg dühében segített gyilkosság gyanújába keverni Holliday-t. Mire azonban a fogász 1887-ben, 36 évesen tuberkulózisban elhunyt, Kate már ismét mellette volt Coloradóban. Az ő története nem itt ért véget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Horony Mária (ülve) kb. 17 évesen, 1867 körül húgával, VilhelminávalDoc Holliday egyetemi fényképe 1872-bőlKate fiatalkori képeTombstone városa 1881 körülKate negyvenéves korábanBig Nose Kate sírköve az arizonai Prescottban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár