2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az eredeti kézirat formájában is megjelenik John Steinbeck Érik a gyümölcs című regénye

2021. október 6. 11:37 MTI

Először jelenik meg John Steinbeck Érik a gyümölcs című regényének eredeti, cenzúrázatlan kézirata – számolt be róla a The Guardian brit napilap online kiadása.

Az alig száz nap alatt, 1938 májusa és októbere között született regény kézírásos, eredeti verziója, amelyet a Virginiai Egyetem archívumában őriznek, a független SP Books kiadó gondozásában lát napvilágot csütörtökön.

A regény új kiadása beavatja az olvasót az írói folyamat rejtett részleteibe és tartalmazza egyebek mellett az 1939-ben nyomtatásban megjelent regényből kihúzott káromkodásokat is.

Az Érik a gyümölcs a nagy gazdasági világválság idején játszódik, amikor a hosszú aszály miatt oklahomai földművesek ezrei kelnek útra az ígéret földje, Kalifornia felé egy jobb élet reményében, ahol azonban keserű csalódás vár rájuk.

Steinbeck, aki a San Francisco News újságírójaként tudósított erről, úgy érezte, hatalmas felelősség nehezedik rá, hogy a történetet jól írja meg.

A kézirat elejére csupa nagybetűvel írta fel, hogy NEW START (új kezdet). Korábban már belefogott egy változatba, de azt a kéziratot megsemmisítette.

Emellett az elején arra is emlékezteti magát, hogy igyekezzen nagy betűkkel írni („Big writing”), ennek ellenére amint előrehalad az írásban, betűi egyre apróbbak lesznek, nem teszi ki a vesszőket, nem ír nagybetűket, elhagyja az idézőjeleket.

A Steinbeck-kutató Susan Shillinglaw elmondta, hogy az elkészült kézírásos oldalakat eseténként az író felesége, Carol gépelte le. Ez nem kis feladat volt: miközben megfejtette az írást és kijavította a hibákat, a szöveg szerkesztésében is segített.

Az SP Books korábban már Mary Shelley Frankenstein és J.M. Barrie Pán Péter című regényének eredeti kéziratát is megjelentette.

Az Érik a gyümölcs című realista regényéért Steinbeck 1940-ben Pulitzer-díjat kapott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár