2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

A világörökség része lett Brüsszel csaknem fél évszázados júliusi körmenete

2019. december 16. 14:27 MTI

Felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára az Ommegang (körmenet) felvonulás, amelyet először V. Károly német-római császár, spanyol király és Németalföld uralkodó hercege, valamint fia, II. Fülöp tiszteletére 470 évvel ezelőtt rendeztek meg Brüsszel belvárosában.

Ommegang
Kép forrása: brussels-express.eu

A belga sajtó vasárnapi tájékoztatása szerint az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének a szellemi kulturális örökség megőrzésével foglalkozó, Bogotában ülésező kormányközi bizottsága döntött arról, hogy a flamandul Ommegangnak nevezett felvonulást felveszi listájára.

V. Károly 1549-ben érkezett Brüsszelbe, hogy bemutassa fiát, aki II. Fülöp néven szintén Németalföld hercege lett, valamint követte a spanyol trónon.

Brüsszel polgármestere és nemessége egyházi mintára közel ezerötszáz fős ünnepi körmenetet rendezett, amely körbejárta a frissen elkészült Sablon-templomot, majd a belváros legszebb utcáin végigkanyarogva a főtéren fejeződött be.

A felvonulást hosszabb-rövidebb kihagyásokkal minden július elején megismétlik. Brüsszel városvezetése két és fél évvel ezelőtt kérvényezte, hogy az esemény a világörökség részévé váljon.

Véleményük szerint a felvonulás a város és lakosai gyökereire emlékeztet, továbbá hozzájárul a régió, valamint a város, mint az ország és Európa fővárosa identitásának erősítéséhez.

A hétfőn kezdődött és szombaton zárult ülésén az UNESCO illetékes testülete 40 tétellel bővítette a szellemi kulturális örökség listáját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár