Forró magyar őszök

Lebontatnak egy inka romokra épült szállodát Peruban

2019. szeptember 17. 10:31 MTI

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le - döntött egy perui bíróság. A határozattal lezárult a pereskedés, amely a perui hatóságok és az építtető közti vita miatt indult - írták a helyi lapok vasárnap.

szálloda
Kép forrása: hvg.hu

Az épület "megzavarja Cuzco történelmi városközpontjának harmóniáját, elüt a jellemző építkezési stílustól" - idézte a bírói ítéletet az El Comercio című napilap. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni.

Carlos Somocursio, a regionális tanács egy tagja a TV Perú adásában elmondta, hogy szerinte a károk helyrehozhatatlanok. A hétemeletes szállodát ráadásul olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák.

A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda.

Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A perui hatóságok szerint az inka falakat 2012 és 2014 között engedély nélkül rombolta le a munkákat irányító építési vállalkozó. Cuzco Peru egyik legfőbb turistacélpontja, innen indulnak a túrák a híres Machu Picchu inka romvárosba is.

 

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!