2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A világjárvány újabb késést hozott a barcelonai Sagrada Familia építésének befejezésébe

2021. május 26. 13:24 MTI

Május 29-én nyithat ki újra a koronavírus-járvány alatt zárva tartó barcelonai Sagrada Família (Szent Család) székesegyház. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő épületen folyó munkálatok is hónapokra leálltak a pandémia miatt, ezért már nem tartható a befejezés 2026-os dátuma.

Az Antoni Gaudí által megálmodott katedrális építése 1882-ben kezdődött. A katalán építész haláláig, 1926-ig dolgozott a bazilikán. Xavier Martinez, a Sagrada Família vezérigazgatója elmondta, hogy a befejezés korábban vállalt 2026-os dátumát nem tudják tartani.

“Lehet, hogy a székesegyház 2030-ban, 2035-ben vagy 2040-ben készül el”, mivel a pandémia alatti veszteségeket is pótolni kell valahogy – tette hozzá. Ugyanakkor hangsúlyozta, biztos abban, hogy a modernista stílusú, 18 tornyú épületet még az ő generációjának életében sikerül befejezni.

Jordi Faulí főépítész felidézte, hogy a Sagrada Família építése már korábban is veszélyben forgott, 1910-ben kis híján leállították a munkálatokat, és az 1930-as évekbeli spanyol polgárháború alatt is szünetelt az építése.

„Az a célunk, hogy Gaudí csodálatos tervét valóra váltsuk” – mondta Faulí a 138 méter magas Szűz Mária-torony mellett állva, amelynek decemberben kellett volna elkészülnie.

A pénzügyi megszorítások közepette az igazgatótanács úgy döntött, hogy idén a torony befejezésére összpontosít. A testület 60 millió eurót (21 milliárd forintot) költött az építkezésre 2019-ben, amikor 120 országból mintegy 4,5 millió ember látogatott el a bazilikába.

Eredetileg hasonló célokat tűztek ki 2020-ra is, de aztán lesújtott a világjárvány, a látogatók száma 600 ezer körülire zsugorodott és a bevételek alig érték el 2019-es bevételek 15 százalékát.

A Sagrada Famíliának, ha elkészül, három homlokzata lesz és egy 172,5 méteres, Jézus Krisztusnak szentelt torony koronázza meg, így ez lesz Barcelona legmagasabb épülete. Gaudí eredeti tervein egy kültéri lépcsőház is szerepelt, de az még nem dőlt el, hogy megvalósítják-e, mert ez legalább egy lakóépület lebontását jelentené, a helyi önkormányzat és a lakóközösség pedig ezt a pandémia miatt nem tudta megvitatni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár