2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A történelem 9 botrányhősnője, aki megváltoztatta maga körül a társadalmat

2018. június 25. 16:13 Múlt-kor

Napjainkban minden korábbinál erősebben érezzük, a nők történelmi szerepével kapcsolatos „Pandóra szelencéje” fokozatosan egyre jobban kinyílik. A mondhatni „férfi világban” ma már egyre többször értesülünk a történelem harcias, semmitől sem félő nőalakjairól, akik nem csak, hogy szembeszálltak koruk restriktív normáival, de felhasználták személyiségüket vagy egyéb tulajdonságaikat az őket körülvevő világ megváltoztatására. A „pinup” divat királynőjétől a lovára meztelenül szálló asszonyig íme egy válogatás a nevüket örökre a történelem lapjaira beíró nőkről.

Bettie Page

Bettie Page a popkultúra ikonikus alakjává vált extravagáns szexuális kisugárzásával és divat iránti érzékével. A „pinupkirálynő” e két tulajdonság kombinálásának igazi mesterévé vált, egyik elsőként képviselve a provokatív stílust a Playboy magazin lapjain 1955-ben. Fiatal lányként színésznői ambíciókkal költözött New York városába, azonban amikor megismerkedett az Egyesült Államok első „fétisfotósával”, Irving Klaw-val, könnyen belejött a fétismodell szerepébe, kiérdemelve „a kikötözés királynője” címet. A nőies idomokért rajongó Klaw olyan ruhadarabokkal emelte ki Page szépséges homokóraalakját, mint például a testhezálló ingváll vagy a csupán térdig érő szoknya.

Habár Page a közönség túlnyomó részét magával ragadta, sokan tartották botrányosnak Klaw-val közös munkásságát. A fotókat e körökben perverznek, deviánsnak és erőszakosnak tekintették, a fotós pedig végül az amerikai szenátus fiatalkori bűnözéssel foglalkozó bizottságának „Kefauver-meghallgatásokként” emlékezetessé vált ülésein találta magát. Habár végül megmenekült a vádak elől, kénytelen volt elégetni előhívott képeit és negatívjait is. Ezt követően mind Page, Mind Klaw lassan eltűnt a nyilvánosság szeme elől.

Page ezt a karrierbéli törést követően a jelentések szerint klinikailag depressziós lett, és paranoiás rohamokkal is küzdött. Ezeket végül egy erős keresztény vallásosság segítségével győzte le. Két évtizeddel később hírhedt renoméja ellenére Page alakja és munkássága bizonyította értékét, amikor olyan művészek inspirációjául szolgált, mint Eric Santon, Robert Blue, vagy Olivia De Berardinis, akik az 1970-es és 1980-as években festményeket készítettek róla. Page egy 1998-as, a Playboyban megjelent interjúban úgy kommentálta karrierjét: „Sohasem gondoltam szégyellnivalónak. Egyszerűen normálisnak éreztem magam. Annyi, hogy sokkal jobb, mint napi nyolc órában egy írógépet püfölni, ami elég monotonná tud válni. Bettie Page 2008-ban, 85 éves korában hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár