Hitler elfeledett szövetségesei

A terezíni haláltáborban is gyakorolták hitüket a zsidók

2014. december 15. 11:45 MTI

A második világháború idejéből származó értékes személyes tárgyakat találtak az észak-csehországi Terezínben, ahol a nácik a háború alatt koncentrációs tábort működtettek. 

A rendkívül értékes pergamentekercsre, cipőkre, fényképekre, névjegykártyára és néhány más tárgyra egy épület tetőszerkezetének javításakor találtak rá. Levéltári dokumentumok szerint az épületben 1942 és 1945 között zsidó rabok voltak elszállásolva, s a tető alatt elrejtett tárgyak az ő tulajdonukat képezték.

"A terezíni házak nagy valószínűséggel még számos értékes emléket rejtegetnek számunkra a világháború alatt ott működő zsidó gettó idejéből" - nyilatkozta újságíróknak Uta Fischer, a Terezín barátai és támogatói nevű német társulatból, amely a terezíni gettó emlékeit kutatja a kisvárosban. A Terezínben talált különböző emlékeket a társulat a www.ghettospuren.de honlapon teszi közzé.

Kutatók szerint a talált tárgyak közül kiemelendő a tfilin, amelyet a zsidók hétköznapi reggeli imáik közben használnak. A kis fekete dobozba zárt pergamentekercsen kézzel írt idézetek vannak Mózes ötödik könyvéből. "Ez a lelet egyedi. Azt bizonyítja, hogy a gettó lakói a nehéz körülmények között is gyakorolták vallásukat" - mutatott rá Vojtech Blodig, a Terezíni Emlékhely igazgatóhelyettese.

A terezíni katonai erődöt 1780-ban II. József osztrák császár alapította, és a poroszok elleni védelemre szolgált. A II. világháború alatt a nácik koncentrációs tábornak használták. A hozzáférhető adatok szerint összesen mintegy 155 ezer zsidót tartottak ott fogva Európa számos országából, közülük 118 ezer az életét vesztette.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!