2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A rapa nuik visszakérik a British Museumban őrzött moai szobrot

2018. november 21. 13:46 MTI

Húsvét-szigeti őslakosok küldöttsége kereste fel kedden a londoni British Museumot, hogy visszakérje a Hoa Hakananai nevű egyedülálló moai szobrot, amelyet a britek 1868-ban vittek el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről.

Felipe Ward chilei örökségvédelmi miniszter társaságában a rapa nuik küldöttsége a híres londoni múzeum illetékeseivel találkozott. A 2,4 méter magas, négytonnás szobor az egyik kiállítóterem bejáratánál fogadja a látogatókat. "Már fél évszázadot megéltem, de ez az első alkalom, hogy látom a moai Hoa Hakananai szobrot" - hangoztatta Tarita Alorcón Rapu, a sziget kormányzója annak a reményének hangot adva, hogy gyermekeinek, unokáinak lesz alkalmuk látni a csodálatos alkotást.

„Ez volt az első találkozó megbeszéléseink sorában” - hangoztatta a kormányzó, hozzátéve, hogy egy újabb találkozóra valószínűleg a Húsvét-szigeten fog sor kerülni, ahová a rapa nuik meghívták a múzeum illetékeseit és magát II. Erzsébet brit uralkodót is.

A British Museum szóvivője a találkozót barátinak és szívélyesnek írta le, amely segített megérteni azt, mit jelent a Hoa Hakananai a Húsvét-sziget lakóinak. A szobrot 1868-ban Richard Powell, a Topaze nevű brit hajó kapitánya vitte el a szigetről. Viktória királynő később a múzeumnak ajándékozta a ritkaságot.

A Húsvét-sziget őslakosai úgy tartják, hogy a híres moai szobrok a törzsüket védő spirituális erőt sugároznak. A helyi vezetők szerint a szobor visszaszolgáltatása „fontos jelkép” lenne, és általa lezárulhatna egy szomorú fejezet, amelyben az európai hajósok megsértették a jogaikat, amikor a 19. században felderítették a szigetet. 

A Húsvét-szigeten kilencszáz moai szobor van, a legtöbbjüket vulkanikus hamuból faragták az elhunyt törzsfők képére a 6. és a 17. század között. A Hoa Hakananai, vagyis az elveszett/ellopott barát azonban egyedülálló, mert bazaltból készült. A rapa nuik vissza szeretnének kapni egy másik moai szobrot is, amelyet Párizsban őriznek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár