2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nőknek is az I. világháború hősei között van a helyük

2015. december 10. 10:25 MTI

(N)Ők is hősök - Magyar női sorsok az I. világháborúban címmel nyílt kiállítás szerda este a fővárosi Balassi Intézetben, ahol korabeli fotók és tárgyak mellett a korszakot bemutató rövid szövegek, cikkek, naplórészletek idézik fel a nők világháborúban betöltött szerepét.

Az intézet ez évi kiállítássorozatának utolsó állomása ez a tárlat, amely egy sajátos nézőpont, a nők nézőpontja szerint dolgozza fel a háború történetét - mondta el Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója a megnyitón. A háborúban nemcsak a férfiak vettek részt, hanem nők milliói is, akik a lövészárkokat leszámítva mindenhol ott voltak: sebesülteket ápoltak a kórházakban és a hadifogolytáborokban, a harcoló férfiak helyett dolgoztak a gyárakban, a mezőn vagy a családi gazdaságokban, tanítottak az iskolákban, és adományokat gyűjtöttek a rászorulók számára - idézte fel.

Hozzátette: annak ellenére, hogy a háború teljesen felborította a társadalmakat, befolyásolta a hagyományos női-férfi szerepeket és súlyos terheket tett a nők nyakába, új karrierlehetőségeket is nyitott előttük, ahogy ezt a kiállítás Slachta Margitot, az első magyar női országgyűlési képviselőt ábrázoló fotója is bizonyítja. Rétvári Bence parlamenti államtitkár, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a háborús évek a harcokban részt vevő férfiak mellett az otthon maradt nők életét is gyökeresen megváltoztatták, azonban az időszak a nők politikai emancipációját is magával hozta. Kiemelte: a nők elsősorban a vesztes államokban kaptak szavazati jogot, hiszen ezekben volt még inkább szükség a nők munkájára.

A nők küzdelmes helytállását bemutató kiállításon ötvenhat felnagyított, első világháborús fotó, valamint csaknem húsz eredeti, korabeli tárgy látható a korszakot és az adott témát bemutató rövid magyarázó szövegek, korabeli cikkek, naplórészletek mellett. A tárlat kurátora ifj. Bertényi Iván történész és Kincses Károly fotóművész volt. A kiállítás 2016. március 8-ig a hét minden napján díjmentesen látogatható az intézet aulájában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár