2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

„A nemzet borotvája” – 8 kevéssé ismert tény a guillotine történetéből

2017. augusztus 28. 14:41

Tudatánál marad-e a levágott fej?

A nyilvános lefejezésekre összegyűlt tömeg számára az egyik legnagyobb kérdés az volt, hogy vajon a levágott fejek tudatuknál maradnak-e még egy rövid ideig azt követően, hogy a penge lesújtott. Ennek eldöntésére „kísérletek” sorozatát végezték el. 1793-ban például egy hóhérsegéd felpofozta az elítélt éppen levágott fejét, mire a közönségből többen határozottan állították, hogy a fej dühösen grimaszolt egyet. Orvosok később arra kérték az elítéltéket, hogy próbáljanak pislogni vagy nyitva tartani a szemüket miután lefejezték őket, más esetben a nevüket kiáltozták vagy gyertyalánghoz tartották a fejet, hogy valamiféle reakciót csikarjanak ki belőlük.

1880-ban egy Dassy de Lignieres nevű orvos vért pumpált egy gyerekgyilkosságért kivégzett férfi levágott fejébe, hogy kiderítse, vissza lehet-e hozni őt az élők sorába és meg tud-e szólalni. A kivégzetteken való kísérletezést végül a 20. században betiltották, de azóta patkányokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a lefejezést követően akár még 4 másodpercig is kimutatható valamilyen mértékű agyi tevékenység az állatoknál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Dr. Guillotin mellszobraA Halifax GibbetAnatole DeiblerEgy játék guillotineHamida Djandoubi tart a vesztőhely feléKét gyilkos levágott feje FranciaországbanEgy náci nyaktilóXVI. Lajos kivégzéseAz utolsó nyilvános kivégzés Franciaországban 1939-ben

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár