2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

„A nemzet borotvája” – 8 kevéssé ismert tény a guillotine történetéből

2017. augusztus 28. 14:41

Kenyér nem, cirkusz igen

A jakobinus terror éveiben ezrével vezették az embereket a guillotine pengéje alá. A nyilvános kivégzések hamarosan igazi látványossággá, sőt valóságos népünnepélyekké duzzadtak. A párizsi „Forradalom terére” (ma Concorde tér) tömött sorokban érkező nézőközönség a guillotine-t dicsőítő dalokat énekelt, és nagy érdeklődéssel tanulmányozta az adott napon kivégzendő szerencsétlenek neveinek listáját az aktuális programfüzetekben. A kivégzések előtt, vagy között sokan még beugrottak egy gyors ebédre a közeli „Cabaret de la Gullotine” névre keresztelt étterembe.

Sokan napi rendszerességgel látogatták a terror központjául szolgáló teret. Gyorsan híresség vált például a „Tricoteuses” nevű asszonycsoport, amelynek tagjai nap mint nap a guillotine emelvénye mellett ültek és kötöttek a lefejezések között. A kivégzések körül kialakuló színházhoz gyakran még az elítéltek is hozzájárultak, amikor azok csípős megjegyzésekkel vagy dacos utolsó szavakkal hajtották fejüket a penge alá.

Bár a guillotine iránti rajongás az 1790-es évekre jócskán alábbhagyott, a nyilvános lefejezések még több mint egy évszázadig folytatódtak. Az utolsóra például csak 1939-ben került sor Franciaországban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Dr. Guillotin mellszobraA Halifax GibbetAnatole DeiblerEgy játék guillotineHamida Djandoubi tart a vesztőhely feléKét gyilkos levágott feje FranciaországbanEgy náci nyaktilóXVI. Lajos kivégzéseAz utolsó nyilvános kivégzés Franciaországban 1939-ben

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár