2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

„A nemzet borotvája” – 8 kevéssé ismert tény a guillotine történetéből

2017. augusztus 28. 14:41

Enyhített szenvedés

Manapság már nehéz elképzelni, hogy a halálbüntetés és az emberséges bánásmód összeegyeztethető egymással, de a 18. század végén ez még korántsem volt így. A francia orvos, Joseph-Ignace Guillotin 1789-ben nyújtotta be javaslatát a francia kormányzathoz, miszerint egy villámgyorsan működő nyaktiló jóval emberségesebb és kevesebb fájdalommal járó kivégzési módszer lenne, a hagyományos, karddal vagy baltával történő lefejezéseknél, lévén azok gyakran félresikerülnek – és ténylegesen csak a sokadik csapásra végeznek az elítélttel. Dr. Guillotin így két társa – a szintén orvos Antoine Louis és a német csembalókészítő, Tobias Schmidt – segítségével hamarosan el is készítette a prototípust. A guillotine első hivatalos áldozatát 1792 áprilisában vezették a vesztőhelyre, amit követően már ezrével hajtották az embereket a hírhedt szerkezet alá.

A sors kegyetlen játéka, hogy maga Dr. Guillotin következetesen ellene volt a halálbünetés minden formájának (találmányát is az elítéltek szenvedésének csökkentése motiválta), ennek ellenére neve egybeforrt a félelmetes kivégzőeszközzel. Bár az 1790-es években folyamatosan igyekezett elhatárolódni a szerkezet körül kialakuló hisztériától, majd a 19. században családja is kérte a francia kormányt a nyaktiló átnevezésére, ezek a törekvések azonban nem vezettek sikerre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Dr. Guillotin mellszobraA Halifax GibbetAnatole DeiblerEgy játék guillotineHamida Djandoubi tart a vesztőhely feléKét gyilkos levágott feje FranciaországbanEgy náci nyaktilóXVI. Lajos kivégzéseAz utolsó nyilvános kivégzés Franciaországban 1939-ben

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár