Hitler elfeledett szövetségesei

A megfőzött szív és a lángoló kakasok – öt hihetetlen történet a középkorból

2017. július 17. 14:04

A fösvény révész története

Ugyan csak 1637-ben jelent meg először nyomtatásban a John Overs életét és halálát elbeszélő történet, de azt valószínűleg már a évszázadokkal korábban is mesélték egymásnak a londoniak. John Overs egy rendkívül gazdag révész volt, aki az emberek Temzén való átszállításával kereste a kenyerét. Ugyanakkor félelmetesen zsugori és fösvény ember hírében is állt, akiről úgy tartották, hogy még az egerek is elkerülik a házát, mert egy morzsa sem jut nekik ott.

A történet szerint Overs egy nap ravasz tervet eszelt ki arra, hogyan spórolhatná meg azt a pénzt, amit szolgái élelmezésére költ. Halotti lepellel takarta be magát és azt színlelte hogy meghalt. Arra számított, hogy amikor a szolgák értesülnek „elhunytáról” nagyon szomorúak lesznek és lelki üdvéért egész napos böjtöt tartanak majd. A böjti nap végére pedig egy csodálatos felépülést tervezett a révész.

A terv azonban már az első lépésnél félresiklott. A szolgák Overs házába érve egyetlen könnycseppet sem morzsoltak fukar uruk halála miatt, sőt azonnal ünnepelni kezdtek. Feltépték az éléskamrát és előhozták Overs legjobb söreit, és nagy kedvvel fogyasztani kezdtek mozdulatlanul fekvő uruk körül. Overs végül megelégelte a mérhetetlen pazarlást és úgy döntött véget vet az ünneplésnek. Ahogy azonban próbálta levetni magáról a halotti leplet, az egyik szolga azt hitte, hogy valamilyen szellem vagy démon igyekszik hozzájuk az alvilágból, így gyorsan megragadott egy evezőt és „agyonverte a gonosz teremtményt”, ezzel egy valódi halotti torrá változtatva a lakomát.

John Overs azonban halálában sem talált nyugtot még sokáig, ugyanis az egyház kiközösítette őt uzsora miatt, így nem voltak hajlandóak keresztény módjára eltemetni őt. Végül lánya lefizetett néhány szerzetest egy közeli monostorból, hogy temessék el, de ez is csak ideiglenes megoldásnak bizonyult, ugyanis amikor az apát értesült az esetről, kiásatta a szerencsétlen révészt és egy szamár hátára kötözte. A történet szerint a szamár hosszan vándorolt London utcáin majd végül a város vesztőhelyén dobta le magáról Overs holttestét, akit végül ott temettek el.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!