2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A magyarországi múzeumok is tiszteletüket teszik a Kolozsvári Magyar Napokon

2024. augusztus 22. 11:20 MTI

Fesztiválutcával és színes programkavalkáddal várják a 15. Kolozsvári Magyar Napok (KMN) résztvevőit szerdától az erdélyi városban, ahol este a főtéri koncertsorozat is elkezdődik a Zanzibár és a Neoton Família fellépésével.

Esti koncert
A Neoton Família koncertje a Kolozsvári Magyar Napokon. (Facebook / Kolozsvári Magyar Napok)

A Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális seregszemléjének számító Kolozsvári Magyar Napokon szerdán a Farkas utcában nyílik meg a kézműves és termelői vásár, valamint a múzeumok és könyvkiadók sétányát befogadó fesztiválutca.

A régi-új helyszín idén sokkal tágasabbnak hat, mint a korábbi években, hiszen számos mellékutca alakult gyalogos övezetté.

A fesztiválon a magyarországi múzeumok is jelen vannak: a Farkas utcai templom előtti részen a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátói Múzeum, a Magyar Népművészeti Múzeum várja interaktív múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, játékokkal a gyerekeket, de Gyula és a makói Hagymatikum turistáknak szóló kínálatát is megtalálják itt az érdeklődők.

A Farkas utcai református templom délben orgonamuzsikával, szerdán délután a Magyar Egyházzenei Bienálé zárókoncertjével várja látogatóit.

Új színfoltja a magyar napoknak a tavaly felavatott Herepei-ház udvarán üzemelő Refo-udvar, ahol az Erdélyi Református Egyház és intézményei kínálnak programokat a látogatóknak.

Megnyitotta kapuit az idén átadott Erdélyi Hagyományok Háza is, ahol számos programmal várják a betérőket: szerdán a többi között a bútorfestés, gyékényfonás és nemezelés hagyományával ismerkedhettek az érdeklődők.

A KMN központi helyszínén, a Főtéren naponta a 26. Szent István-napi Néptánctalálkozó résztvevői mutatkoznak be, a várfal melletti Borutcában pedig Erdély és Magyarország borvidékeiről érkezett borászok kínálják termékeiket.

Az alternatív koncerteknek helyt adó Bánffy-udvarban este az Európa Kiadó lép színpadra.

A Kolozsvári Magyar Napokon idén 76 helyszínen több mint 550 program zajlik, a részletes programkínálat a Magyarnapok.ro honlapon és a fesztiválappon böngészhető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár