2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A legkülönfélébb okokból csatlakoztak Szálasi mozgalmához annak női tagjai

2021. május 4. 14:53 Pető Andrea

A bosszúálló bűnözők

A következő csoportot az alsó középosztályból és az alsóbb társadalmi rétegekből kikerülő, bűnöző „újraelosztók” alkották, akik részt vettek a magyar zsidóság szisztematikus kifosztásában. A népbíróságokon ezek a nők szerepeltek a legnagyobb számban vádlottként. Tevékenységüknek konkrét anyagi vagy szellemi oka volt: bosszút akartak állni. A soát arra használták fel, hogy megváltoztassák a társadalmi javak elosztását a saját javukra.

Ezek között a nők között voltak mentálisan betegek, és olyanok is, akiknek nyilvánvaló, egyértelmű pszichológiai gondjaik voltak. Egyikük azt vallotta: „László Eszter csókolgatta Szálasi képét, azt mondta, hogy ezért az emberért meghalna.” Másikuk állandóan feljelentgette nyilas párttársait, hogy azok, politikai gyűlés címén, szexorgiákon vesznek részt, és zöld tintát volt csak hajlandó használni aláíráshoz, mint a mozgalmi pályáját a Nemzeti Egység Pártja szociális vezetőjeként kezdő Kozma Mária.

Az olyan nő azért kivételszámba ment, mint akinek Szálasi bírósági tárgyalásain sikerült felhívnia magára az éber kommunista rendőrség figyelmét azzal, hogy rendszeresen megjelent a bíróságon és a börtönben is, mert a „Vezér” aurájából akart részesedni. Ezért aztán figyelemre méltó gyorsasággal el is ítélték. A „nyilas nőként” elítéltek közt nyilvánvalóan elmebetegek is voltak, például az, aki a háború után is kis Szálasi-oltárt tartott otthon mécsessel.

A haraggal lázadók

Az utolsó csoport a lázadó, forradalmi nőkből állt, s leginkább középosztálybeli vagy felsőbb középosztálybeli nők alkották. Iskolázottak voltak, férfiruhában jártak, és szenvedélyesen szerettek lovagolni. Szakmai identitásuk elsősorban a lázadáson alapult.

Ilyen például a korabeli nemi normákat látványosan elutasító középosztálybeli nő, aki katonatiszt apa egyetlen leánygyermekeként nagy szabadságot élvezett, de a cselekvési teret a férfivilágban a nyilas nőmozgalomban találta meg. Ott tudott újabb területen kitűnni, mint aki nyilas egyenruhában, férfi módon üli meg a lovat, és úgy üget végig a város utcáján. Az apa ellen lázadó lányok figurája többször megjelent a nyilas nők között.

A férfiruhában kegyetlenkedő nők esetei (például Zámbori Antalné esete, aki férfinadrágban, barna trikóban és karszalaggal sétált az utcán) felvetik a kérdést, hogy az antimodernista emancipáció az öltözködési kódok elutasításával milyen cselekvési teret nyithat meg a nők számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Lutz Gizellának egy mise utáni ebéden akadt meg a szeme egy „gyönyörű vezérkari férfin”, Szálasi FerencenKovács Klára, Szálasi titkárnője jegyzőkönyvet vezetAz Andrássy út 60. helyiségeit 1937-től kibérlő Szálasiék olykor „elfelejtettek” fizetni érteCsupán két női vezető a nyilasnagygyűlés férfitengerében: az egymással állandóan vetélkedő Thománé és DücsőnéA szélsőjobboldali pártban sok nő látott el adminisztrációs feladatokatA bélműködések kutatásával foglalkozó, nemzetközileg elismert Kokas Eszter még nem zárta ki a zsidókat a női orvosszervezetbőlSzálasi a tárgyalásán megmutatta a kamerának a hímzett nyilaskeresztes zsebkendőt, ezzel akarván bizonyítani, hogy a párt nőtagjai nem végeztek politikai munkátNők érkeznek a népbírósági tárgyalásra hallgatóságnakPető Andrea a könyvében egy krimiszerűen izgalmas gyilkossági eset szemszögéből mutatja be a nők nyilasmozgalomban betöltött szerepét

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár