Kalandos középkor

A krími háború idején elsüllyedt, 30 hordó aranyat szállító hajóra bukkanhattak

2016. december 12. 13:23

1854 novemberében a Krím-félsziget partjaitól mindössze egy kilométerre elsüllyedt Black Sea Prince nevű brit szállítóhajóra bukkantak, vélik a szakértők. A gőzös annak a flottának volt a tagja, amely a krími háborúban harcoló nyugati szövetséges katonák zsoldját szállította. Úgy vélik, mintegy 30 hordónyi arany lehet a rakterében.

A krími háború idején elsüllyedt, 30 hordó aranyat szállító hajóra bukkanhattak a Fekete-tenger mélyén

A krími háború a 19. század közepének nagy nemzetközi konfliktusa, egy kis világháború volt, amely két kontinensre, több tengerre terjedt ki, és Európa majd minden számottevő hatalma belesodródott. Ez volt a hadtörténet első állóháborúja, amelyben mindkét fél negyedmillió embert vesztett, főleg járványok miatt. A fő hadmozdulatok a Fekete-tengerbe belenyúló Krím-félszigeten zajlottak.

Az 1853-ban kitört orosz-török háború, bár öt térségben is folyt, mégis a Krímről kapta a nevét. Onnan kiindulva semmisítette meg Nahimov-tengernagy a törökök fekete-tengeri flottáját, amit már az angolok és a franciák sem néztek tétlenül, így beálltak az összeomlás szélén álló szultáni birodalom mögé. A nyugatiak Jevpatorijában szálltak partra, hogy elfoglalják a Szuvorov által építtetett Szevasztopol erődjét. A krími harcokat az utánpótlás döntötte el. A történelem paradoxonja, hogy a végtelen orosz rónák most a hazai pályán harcoló oroszok ellen fordultak. A kemény tél és az azt követő sár miatt járhatatlanná váló utak, amelyek azelőtt és az után is oly sokszor segítették Oroszországot, most az orosz szállítmányokat akadályozták. A piemontiakkal is kiegészülő angol-francia-török kontingens viszont hajóhadával, és a Balaklavától Szevasztopolig sebtében lefektetett vasúttal jobban el tudta látni hadseregét, így az erőd napjai meg voltak számlálva.

A Szevasztopol ostromát vívó szövetségesek hadseregeiben harcoló katonák hatalmas mennyiségű zsoldot „emésztettek fel”. A források szerint ennek egy részét szállíthatta az a brit flotta is, amelynek több tagja sem tudott épségben eljutni a kikötőhöz, és még előtte elsüllyedt a háborgó tengeren. A régészek jelentése szerint most, a vitatott hovatartozású Krím-félsziget nyugati oldalán lévő Jevpatorija város vízpartjának felújítása során öt elsüllyedt hajóra bukkantak, amelynek egyike a térségben legendássá váló Black Sea Prince lehet. Számos kincsvadász próbálta már felkutatni a gőzös helyét, mindezidáig sikertelenül.

A búvárrégészek megerősítése szerint az öt hajóból háromnál a Brit Birodalomra utaló tárgyakra bukkantak, a másik kettőről úgy vélik, hogy a franciáké lehetett. A szakértők szerint a tengerjárók az 1854. november 14-i nagy vihart követően süllyedhettek a mélybe, ugyanis harc okozta sérüléseket nem találtak rajtuk. A régészeti munkálatok még jelenleg is tartanak, az átvizsgálást követően feltehetőleg egy víz alatti régészeti múzeumba fogják szállítani a roncsokat.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!